BOŽIĆ 2010   Župna  poslanica

 

Dragi moji župljani!

 

Božić je blagdan koji nas poziva da u svom životu napravimo iskorak za neprolazne i vječne vrednote. Upravo ta „znakovitost događanja u Betlehemu“ sadržana u evanđeoskoj božićnoj poruci:“ I Riječ tijelom postala, i nastani se među nama“ (Iv. 1,14), neka nam bude glavni motiv kroz sve ove svetkovinske dane i cijelu buduću, za nas jubilarnu Novu godinu kada slavimo desetgodišnjicu postojanja naše župe. 2001 – 2011.  Potrebno je da kao vjernicu u svom životu stavimo naglasak na budnost i aktivno sudjelovanje u životu naše Župne zajednice jer na putu smo traženja Boga, a život je tako kratak i prolazan.

 

Nova, 2011. godina za NAS i našu ŽUPU usmjerena je na ZAHVALNOST, za „DAR“ koji nam sam Bog darova i proslavu desetgodišnjice postojanja naše ŽUPNE ZAJEDNICE. I dok Bogu zahvaljujemo za sve dobro i lijepo što nam je učinio i darovao, zahvalnost uputimo i svima onima koji su „kamenčić svoga mukotrpnoga života i života svoje obitelji“ ugradili u taj dragi nam „božji mozaik“.

 

Dragi moji župljani! Od srca želim da u svoj svagdanji obiteljski život ponesete trajne i neprolazne vrednote koje nam svima daruje Božić, vrednote, koje su temelj našega života, za koje se nekada živjelo i umiralo.

 

Dobri Bog neka vam udijeli svoj mir i blagoslov za Sretan Božić i blagoslovljenu NOVU, za na s jubilarnu 2011 godinu od srca vam svima želi

                                                                                          Vaš župnik Pavo

Evo završavamo 2010 godinu. Iza nas je 9 godina našeg postojanja i zajedničkog rada.

Pred nama je „NOVA“ jubilarna 2011. godina. U takvim prilikama red je podvući crtu, ono što je bilo dobro pohvaliti, ono loše u budućnosti pokušati izbjeći i više ga ne ponavljati.

Glavni radovi su već davno završeni, čak smo i posvetu obavili. Što se tiče gradnje, hvala Bogu, vama i našim dragim prijateljima, nemam nikakve primjedbe bez obzira što 156 obitelji našega sela nisu dali svoj prilog. Neka to oni rješavaju sa svojim Bogom kad budu se gledali s Njim oči u oči.

 

Danas nakon 9 godina ja kao vaš župnik postavljam pitanje sebi i vama: “ČEMU SVE TO“? Najkraći odgovor bio bi„ BOGU NA SLAVU, NAMA NA SPASENJE DUŠE i PONOS“! Nadam se da smo Boga proslavili, ali što se tiče spasenja duše tu ima bezbroj „ZAŠTO“, na koje ja ne nalazim odgovora.

 

Zašto su naše crkvene klupe na nedjeljnim svetim misama prazne?

-          Gdje su naši očevi i majke, gdje su naša djeca i mladi?

-          Ako u tjednu imamo 168 sati, i ako nam je Gospodin dao zdravlja i radne sposobnosti, da gotovo cijeli tjedan, tj. 167 sati,možemo raditi, zar ne možemo kao vjernici slaviti Gospodina u našoj župnoj crkvi onaj, jedan, 168-mi. sat? Ili ćemo i taj sat sebično od Boga oteti? Kako se onda možemo nadati Božjem blagoslovu i sreći u svojoj obitelji?

-          roditelji, tražit će Bog dušu tvog djeteta iz tvoje ruke? Pitam se gdje su naši prvopričesnici?

Za proteklih  devet godina  sv. Pričest je primilo 117 djece? Gdje su ta djeca nedjeljom?

Sv. Krizmu primilo je 115 krizmanika? Koliko ih nedjeljom dođe na svetu misu?

Ponavljam ono što sam govorio na propovijedi: Kada bi se svakom djetetu svake nedjelje dalo po 10 KM, da li bi tvoje dijete ostalo spavati ili bi ga vi, oče i majko, svake nedjelje na silu potjerali u Crkvu bez obzira kakvo je vrijeme ili kad je sa zabave došlo i leglo?

Tisuću puta sam se pitao:“Bože, pa je li moguće da si ti tako jeftin kod pojedini mojih župljana? Zar je 10 KM veći od tebe koji si GOSPODAR neba i zemlje?      

Što ćeš reći Bogu kad te bude pitao: zašto si od svoga djeteta napravio/la kršćanskog invalida? Plakat ćeš, ali znajte oče i majko da će vam biti kasno kad vam djecu umjesto Boga kroz život povede đavo? Pokušat ćeš se pravdati: Morali smo raditi, morali smo djecu hraniti, morali smo…. morali smo…reći će ti Bog: ništa ti to za dušu ne pomaže, sve ti je ostalo dole, a djeca više nisu pod mojom kontrolom, đavo ja na njih i njihov život stavio svoju šapu? Bit će sve kasno, ali sami to izabirete već ovdje na zemlji. Namjerno, nenamjerno, ali činjenice govore da si sam izabrao!

-          gdje su naši mladi na pjevanju, čitanju, ministriranju? Zašto naša djeca i mladi čim nađu momka ili djevojku, sve to napuštaju, Zar se Boga stide, svog kršćanskog imena se stide?

-          Pitam se: što bi naši mladi u rubriku – kršćanski mladić ili kršćanska djevojka mogli upisati osim da su kršteni, da su primili sakramente? Po čemu se oni razlikuju od drugih? Pa braćo i sestre i najveće nevjernici i zločinci su to isto primili u svojoj mladosti. Zašto se stidim biti kršćanski mladić, kršćanska djevojka, zar je to sramota. Jezikom kažemo da nije, životom svojim dokazujemo da jest. Vidi se to svakodnevno, ali najbolje kad odemo na susrete mladih.

-          znate li očevi i majke, s kime se vaša djeca druže, tko su im prijatelji? Spada li i tvoje dijete u one koji na Veliki Petak dok Bog umire, za mene, za tebe, za njega, oni se idu u disko zabavljati? Zar je onda čudo što su već kao djeca podlegli svim porocima današnjice, opijaju se i drogiraju?

-          hvala dobrom Bogu, ima  i onih koji znaju tko su i što su, ali Isus pita za onu zalutalu ovcu, zato ostavlja onih 99 da nađe izgubljenu? Hodajući zabranjenim stazama ne može se dostojno pripremati za budući život. Pitat će starost gdje je bila mladost, ali bit će kasno.

Ima još toliko puta zašto, a odgovora nema! Sportisti bi kazali: Ako igrači ne slušaju, možda je došlo vrijeme za promjenu trenera, drugi bi možda uspio pohvatati sve konce u svoje ruke. Bog vjerojatno ima neki plan jer ovako više ne može ostati. Žao mi je, ali nisam zadovoljan i to me boli i smeta.

 

Budući da je pred nama jubilarna godina treba je iskoristiti korisno i pametno. Imajući sve ovo gore navedeno pred očima pokušao sam pripremiti određene stvari koje smatram jako potrebnim:

  1. Život nas uči da sve pada i stoji sa obitelji zato sam pokušao prvo s njima. Dobio sam pristanak

    dr. Pere Aračića, koji je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu da dođe u našu župu i 

    održi predavanje, petak,11.03. To je najbolje što smo trenutno mogli dobiti jer dr. Aračić je već

    dugi niz godina PROČELNIK za obitelj pri Đakovačkoj biskupiji. Iskoristimo to što nam se nudi

    jer nikad nam se više neće pružiti takva prilika.Tema je: Obitelj i njezini problemi danas.

  1. Dr. fra Božo Lujić, sin našega kraja, rodom iz Osječka, profesor je Svetoga Pisma na fakultetu u Zagrebu. Pristao je doći 18 i 19. 03. da nam pokuša otkriti koliko blago se krije u toj svetoj knjizi, a mnogi je možda još nikada ni otvorili nisu. Bit će to dragocjeno iskustvo koje će nam on pokušati predstaviti onako kako to samo on zna, zato vas pozivam nemojte to propustiti. Dođite!
  2. Toliko je vremena prošlo kada je u našem selu bila posljednja mlada misa. To je bio glavni

     razlog da sam pozvao naše drage sjemeništarce i njihove poglavare da budu dragi gosti naše

     župe za mali Uskrs. Oni će spremiti određeni program, spremit ćemo i mi.  Bit će međusobno, 

     pjevati svetu misu, odigrati s nama nogometnu utakmicu, sve to kako bi naši mladi vidjeli da su to

     obični dečki,a ne vanzemaljci, da pokažu da tamo nije zatvor nego ustanova koja priprema mlade

     ljude za njihovo bolje sutra bez obzira koji životni poziv izaberu. Možda se nekome svidi taj život i

     posluša Božji poziv da krene za njima. Ovim putem molim sve one koji mogu i žele primiti na

     konak da mi se jave kako bi spremni dočekali njihov dolazak.

  1. Ono što je Marija Bistrica za Zagrebačku nadbiskupiju, to je ALJMAŠ za Đakovačku, zato želim da

     mi kao župa hodočastimo u to Marijino svetište. To je Gospa od utjehe. Termin je već dogovoren

     u nedjelju, 22. svibnja. To je mjesto u blizini Osijeka, na samoj obali Dunava i granici sa  

     Srbijom. Nakon sv. Mise i križnog puta krenuli bismo u Vukovar gdje će biti sve dogovoreno sa

     odgovornim ljudima. Sramota je da smo udaljeni samo 100 kilometara od tog grada heroja a

     većina naših župljana nije tamo nikada bila. Karta bi koštala 25 KM kako bismo mogli kupiti

     potrebne poklone, svijeće pred Gospu, na Ovčari, groblju … Iskoristite ovu priliku koja vam se

     pruža kao na dlanu. Ono što doživite taj dan, siguran sam nećete nikada zaboraviti.

  1. Radi Papinog dolaska u Hrvatsku, Prva sveta pričest za našu župu bit će tjedan dana ranije kako bi oni koji to žele mogli poći vidjeti Papu. Dakle neće biti prvu nedjelju 05.06. nego zadnju nedjelju u svibnju 29. 05. Molim vas uzmite to na znanje  posebno vi koji ste u inozemstvu.
  2. Od 18 – 25. 06. župa Odžak organizira hodočašće u Lurd. Koga zanima javite se župniku.
  3. Za naš patron, sv. Petra i Pavla pozvao sam reprezentaciju hrvatskih svećenika u nogometu. Oni su prvaci Evrope i svijeta.Želim da oni imaju sv. Misu i odigraju poslije podne sa našim dečkima jednu nogometnu utakmicu koja bi se također evo uklopila u naš jubilej.
  4. Vanjska proslava našeg jubileja bila bi prva nedjelja osmog mjeseca, 07.08. kada bi sv. Misu u našoj župi predvodio naš kardinal.

Kroz tri dana, prije tog slavlja, kroz „DUHOVNU OBNOVU“, vodit će nas u čitavom svijetu poznati i priznati profesor na Zagrebačkom fakultetu dr. Tomislav Ivančić. Ne znam zašto, valjda je dobri i dragi Bog tako htio da moju molbu prihvati i obeća da će doći. Svi su me uvjeravali, pa i naš dekan, da je njega tražiti „trud uzalud“ jer i njega je odbio, ali nečija je molitva uslišana i on dolazi u našu župu. On se u svojim nastupima bavi uglavnom svjetskom znanstvenom elitom, zato se svi čude evo da je pristao nastupiti u jednom selu. Njegovim dolaskom Bog nam nudi nešto tako veliko i za našu dušu korisno, zato vas molim počnite se već sada pripremati za te dane. Bog nam nudi ono što je za mnoge nedostižno.Tko je dr. Ivančić, govorit ćemo nekom drugom zgodom, jer malen je ovaj papir da to sve primi.

 

Dragi moji župljani! Ima još puno toga. Mnoge stvari pokušat ćemo riješiti u hodu, a ja vas još jednom pozivam iskoristite ono što vam dragi Bog nudi u nadolazećoj godini i učinite sve da vam ova naša jubilarna godina bude temelj vašeg budućeg života. Još jednom „SRETAN BOŽIĆ i uspješan nadolazeći naš dragi JUBILEJ!“

                                         

                        od sveg srca želi vam vaš župnik Pavo