Drugi o Duhovnoj obnovi u Novome Selu - Balegovac

Župa Glavosijeka svetoga Ivana Krstitelja - Odžak

Ponedjleljak, 29. lipnja 2009 - vlč. Ivo Balukčić

Na trodnevnoj duhovnoj obnovi koju je prevodio vlč. Zlatko Sudac i na završenoj Sv. Misi koju je predvodio kardinal Puljić sudjelovalo je oko 40.000 osoba

Kardinal Puljić i vlč. Sudac
Kardinal Puljić i vlč. Sudac

Na uočnicu svetkovine svetih apostola Petra i Pavla u nedjelju 28. lipnja 2009., svečanim euharistijskim slavljem u župi Novo Selo - Balegovac kod Odžaka zaključena je velika duhovna obnova za doborski dekanat u povodu završetka ''Godine sv. Pavla''. Zaključnu Sv. Misu na kojoj se prema procjenama okupilo oko 15.000 vjernika predvodio je uzoriti Vinko kardinal Puljić u zajedništvo s vlč. Zlatkom Sudcem, preč. Ivom Balukčićem, doborskim dekanom, vlč. Pavom Brajinovićem, župnikom i još 16 svećenika. Na početku svog obraćanja okupljenim vjernicima, među kojima je bio i veliki broj bolesnika i osoba s posebnim potrebama, kardinal Puljić je izrazio zadovoljstvo da je ''Godina sv. Pavla'' za doborski dekanat zaključena duhovnom obnovom koju je predvodio vlč. Zlatko Sudac te posebno zahvalio svećenicima koji su kroz tri dana omogućili velikom broju vjernika da kroz osobnu ispovijed očiste svoju dušu od grijeha i susretnu se s milosrdnim Isusom. U propovjedi kardinal Puljić, istaknuvši neke odlike svetih apostola Petra i Pavla, između ostaloga je rekao da su oni veliki po tome ne što nisu griješili, nego što su u istinskom susretu s Gospodinom dopustili da ih milost Božja potpuno zahvati te su na ljubav Božju i praštanje odgovorili svojom ljubavlju pretočeno u život i naviještanje Radosne vijesti. Pozvao je sve nazočne, ali i one koji su ovaj događaj pretili preko elektronskih medija - Radio postaja Odžak i Posavska TV izravno su prenosili preko interneta ovu Sv. Misu i cijelu duhovnu obnovu - da je bitno osobno se susresti u svojoj nutrini s milosrdnom ljubavlju Božjom i na tu ljubav odgovoriti svojim životom. Tada ćemo moći istinski svjedočiti Krista u današnjem svijetu.

 

Prije zaključnog misnog blagoslova svoju završnu riječ vjernicima uputio je vlč. Zlatko Sudac istaknuvši da nigdje kao ovdje među vjernicima u BiH nije doživio toliko topline, otvorenosti i ljubavi. Iznova ih je pozvao da dopuste Bogu da on bude na prvom mjestu u njihovu životu, a sve ostalo će onda imati svoja odgovarajuća mjesta u životu. Zahvalio je i Kardinalu što ga je pozvao da održi ovu duhovnu obnovu, kao prethodne dvije u Skopaljskoj Gračanici i Maglaju te mu omogućio da bolje upozna vjernički puk u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Potom je župnik Brajinović zahvalio svima koji su doprinijeli da ovo povijesno, po broju okupljenih vjernika u ovom dijelu Posavine, prođe dostojanstveno. Posebne riječi zahvale uputio je nadbiskupu Puljiću, koji je preko krčkog biskupa mons. Valtera Župana pozvao vlč. Zlatka Sudca da održi ovu duhovnu obnovu; vlč. Zlatku što je spremno prihvatio i s velikom ljubavlju naviještao Radosnu Isusovu poruku okupljenom vjerničkom puku; glazbenoj pratnji vlč. Zlatka Sudca: Maji Blagdan i Ivanu Puljiću te im svima darovao velike posavske ručnike i knjigu s dokumentarnim filmom ''Odžak - pouka povijesti''.

 

Na koncu ove Sv. Mise, nakon zahvale organizatorima ovoga duhovnog događaja župniku vlč. Pavi i dekanu Balukčiću, Kardinal je podijelio apostolski blagoslov i potpuno oproštenje za one koji su ispunili propisane uvjete koje je odredio za ovu ''Godinu sv. Pavla'' sv. Otac Benedikt XVI. Na trodnevnoj duhovnoj obnovi koju je prevodio vlč. Zlatko Sudac i na završenoj Sv. Misi koju je predvodio kardinal Puljić sudjelovalo je oko 40.000 osoba.

 

Inače, ova Duhovna obnova započela je 26. lipnja u 17.00 sati prvim predavanjem vlč. Zlatka Sudca na kojem se okupilo oko 7.000 vjernika. Nakon molitve krunice Božanskog milosrđa kojom vlč. Sudac započinje svako svoje predavanje u tom nastupnom predavanju pozvao je nazočne da pokušaju što sabranije i svjesnije razmisliti o tome tko je čovjek, koji je smisao i cilj ljudskog života. Prvi dan duhovne obnove završio je Sv. Misom u kojoj su posebno dirljive bili dirljivi zazivi Molitve vjernika koje su spontano upućivali vjernici na svoje osobne ili zajedničke nakane.

 

Drugi dan duhovne obnove bio je posvećen pitanju patnje, bolesti, križa, umiranja. Kroz ti predavanja, te molitvom pred Presvetim oltarskim sakramentom vlč. Sudac je pokušao riječima Sv. Pisma, crkvenog učiteljstva i životnim iskustvima svetaca osvijetliti taj veliki misterij koji se nikada ne može potpuno shvatiti ali ga se s milošću Božjom može prihvatiti. Posebno dirljiva bila je procesija i blagoslov s Presvetim okupljenih vjernika i bolesnika. Potom su vlč. Sudac i drugi okupljeni svećenici, unaprijed prijavljenim bolesnima i starima podijelili bolesničko pomazanje. Nakon toga i ovaj dan završio je Sv. Misom. Program drugog dana trajao je šest sati sa stankama ali se na licima vjernika uopće nije osjećao umor i dosada. Drugog dana ove duhovne obnove okupilo se preko 20.000 sudionika.

 

U nedjelju 28. lipnja trećeg dana duhovne obnove u prijepodnevnom programu kroz dva predavanja vlč. Zlatko govorio je o đavolskom djelovanju u svijetu i utjecaju na čovjeka. Kršćani imaju lijek protiv đavolskog nastojanja da sebi podvrgne čovjeka. Taj lijek jest pozornost na to što to ulazi u naša srca u kakvoj okolini živimo, zatim molitva, Riječ Božja, Euharistija i drugi sakramenti. U jednom od prijepodnevni predavanja vlč. Sudac vodio je nazočne kroz neke od načina kako moliti iz dubine svoga srca. Toga dana u 14.00 sati vlč. Sudac imao je poseban susret samo s mladima u župnoj crkvi. Prepuna župna crkva s posebnom pozornošću prtila je izlaganje vlč. Sudca koji im govorio o mnogobrojnim opasnostima koje prijete mladima u današnje vrijeme. Nakon toga mladi su postavljali mnogobrojna i raznovrsna pitanja proizašla iz njihova životnog iskustva u današnjem vremenu. Raduje da mnogi mladi koji su nazočili na ovom skupu ozbiljno shvaćaju život što se je da zaključiti i iz njihovih pitanja.

 

Ono što raduje nakon ovoga povijesnog okupljanja, osim rekordnog broja vjernika koji je sudjelovao na ovom duhovnom događaju jest zadovoljstvo i radost na licima sudionika nakon svakoga predavanja. Pozornost i tišina koja je vladala među vjernicima i na prostoru na kojem se odvijao program duhovne obnove. Mnogi su to i riječima izrekli organizatorima ovoga skupa. Nije bilo ni najmanjeg incidenta koji se pojavljuju na ovako velikim okupljanjima. Uz to ovo je i veliko ohrabrenje kako župljanima župe Novo Selo - Balegovac koja je osnovana prije osam godina, nakon nedavnog Domovinskog rata u kojem je ovaj kraj potpuno iseljen a njihove kuće potpuno razorene. Žitelji ovoga kraja su se vratili obnovili svoje kuće, osnovana je župa te sagradili veliku i lijepu crkvu, župnu kuću i prekrasno uredili okoliš i dvorište oko crkve. Ova duhovna obnova veliko je ohrabrenje i za odžački kraj koji je teško stradao ne samo u nedavnom Domovinskom ratu nego i u Drugom svjetskom ratu u kojem je u svibnju 1945. te i kroz nekoliko godina u poraću ubijeno oko 4.000 uglavnom mlađih osoba, što je bila jedna trećina ondašnjeg pučanstva. U ovaj kraj vratio se i veliki broj prognanih i izbjeglih te je obnovljen veliki broj kuća, a u općinskom središtu u Odžaku nastoji se što bolje razvijati i privredni subjekti kako bi ljudi imali gdje raditi. Uz to čine se veliki napori da se i plodno zemljište što prije i u što većem obimu obrađuje i proizvodi hranu.

 

Piše: vlč. Ivo Balukčić