Majka Božja Lurdska
         
                  [ 11.2.2012 ]

Lourdes je prodor Neba na zemlju, poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Gospa se ukazivala između veljače i srpnja 1858. godine.

Danas slavimo spomen Majke Božje Lurdske vezan uz njezina ukazanja Bernardici Soubirous u špilji Massabielle u Lourdesu, između 11. veljače i 16. srpnja 1858. godine. Bernardica je imala 18 ukazanja u kojima joj je Gospođa u bijelom, kako ju je Bernardica najprije nazivala, otkrila da je ona Bezgrešno Začeće. U tim viđenjima povjerila joj je i tri tajne koje se odnose na čovječanstvo. Sve se to dogodilo tek četiri godine nakon što je papa Pio IX. proglasio dogmu o Marijinu Bezgrešnom začeću. Papa Leon XIII. 1891. godine odobrio je liturgijsko slavlje tih ukazanja i to samo u pokrajini u kojoj se nalazi Lourdes. Papa Pio X. protegnuo je ta slavlja na cijelu Crkvu.

Lourdes je postao stjecište hodočasnika koji tamo nalaze utjehu. Mnogi su doživjeli i čudesna ozdravljenja. Stoga je papa Ivan Pavao II. odredio da se na današnji dan slavi i Dan bolesnika. Brojni timovi liječnika različitih struka i svjetonazora proučavaju lurdska ozdravljenja dok Crkva na temelju toga nastavlja ispitivanja svakog ozdravljenja i odlučuje o nadnaravnosti svakoga pojedinog izlječenja. Nisu rijetka obraćenja i promjena života potaknuta upravo takvim ozdravljenjima koja su dokaz nadnaravnog Božjeg zahvata u ljudsku stvarnost.

Lourdes je prodor Neba na zemlju, poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Bog je za prenositelja poruke izabrao Majku svoga Sina i siromašnu kćer jednog mlinara. Bernardica je svojim svetačkim životom koji je proživjela u velikom tjelesnom trpljenju zbog bolesti pokazala nadnaravnost nebeskoga zahvata u njezin život. Deset godina nakon ukazanja, 1868. godine, ušla je u Družbu karitativnih i školskih sestara iz Neversa. Nakon smrti tijelo joj se nije raspalo, u čemu se čita znak Božje naklonosti i potvrda Božje blizine u njezinu životu.