HODOČAŠĆE VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

          I BANJOLUČKE BISKUPIJE U MARIJU BISTRICU

 

Misno slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić u zajedništvu biskupom Franjom Komaricom i pomoćnim biskupom Markom Semrenom

 

Vjernici iz Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije hodočastili su u subotu 9. listopada u svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu. Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s banjolučkim biskupom mons. dr. Franjom Komaricom i pomoćnim banjolučkim biskupom Markom Semrenom.

 

„Ovaj hodočasnički susret želi nam posvijestiti da smo jedno u vjeri i narodnom zajedništvu, te smo vam zahvalni za predani život i svjedočanstvo vjere u BiH", poručio je hodočasnicima iz BiH rektor svetišta Zlatko Koren. „Ako nas je išta sačuvalo, onda je to Marijina zaštita", rekao je na početku mise biskup Komarica, pozdravljajući hodočasnike i ohrabrujući ih da i dalje slijede stope Isusa Krista. Hrvati katolici iz BiH nebeskoj majci donijeli su i veliku neizvjesnost koju žive u svojoj zemlji, rekao je u propovijedi kardinal Puljić.

 

U dragim marijanskim svetištima nalazimo utjehu moleći Mariju da nam bude utjeha. Zato danas s njom dijele pitanje koje Hrvatima u BiH postavljaju iz Europe, kako ističe kardinal Puljić: „Ima li smisla ostati i opstati. Odgovaramo im - ne možemo prezreti tu grudu koja je preskupa jer toliko je na njoj mučeničke krvi te suza i molitve!" A opstanak je moguć hrabrom i žarkom vjerom, te postojanom molitvom, jer Bogu je sve moguće, rekao je kardinal Puljić. Dodao je da su na zavjetno hodočašće došli pronaći nadu u Mariji.

 

U svijetu koji je ranjen grijehom pobačaja, ovo hodočašće danas je bilo i molitva, ali i zahvalnost za život, kako je rekao vrhbosanski nadbiskup. A u BiH želimo biti što jesmo. "Iz Europe nam kažu da ne gradimo crkve jer to provocira islamski svijet. Zašto to znači provociranje?", zapitao je kardinal Puljić te dodao: „Mi u tu Europu želimo ući dostojanstveno, svjedočki, boreći se za život i noseći nadu života".

U hodočasničkom programu tijekom popodneva vjernici su sudjelovali u molitvi Križnoga puta koju je predvodio biskup Komarica.

P.s. Kao svake, tako i ove godine i naša župa sa jednim   

      uatobusom bila je sudionih ovog hodočašća…

 

GOSPO BISTRIČKA BLAGOSLOVI SVU NAŠU ŽUPU!

 

Marija Bistrica, 9. listopad 2010.