PRVA PRIČEST 2010 GODINE

 

 Procesija i ulaz: Pusti mreše te

 

UvodBraćo i sestre! Prva pričest je uvijek veliki događaj, kako za djecu, njihove obitelji, tako i za čitavu župnu zajednicu koja je jedna velika obitelj sviju nas. Jer kao što u tijelu svi udovi čine jednu cjelinu, tako je i Crkva jedno tijelo, a mi kršćani udovi toga tijela. Zato današnje slavlje nije samo ovih mališana, nije samo njihovih roditelja, ono je sviju nas, čitave naše župne zajednice …. ipak, to je u prvom redu njihovo veselje, zato im omogućimo da se vesele i svoga Boga dostojno proslave.

Neka pristupe:

 

1

Ivana

Popić

Pero

Anđelka r. Jelkić

Sl. Brod, 01.09.2000

2

Marija

Lukač

Anto

Pava r. Jukić

Zagreb,10.06.200 

3

Ivana

Šiljić

Ivan

Marija r. Pišković

Sl. Brod, 02.11.2000

4

Dragana

Kovačević

Dragan

Anica r.Kuvač

Sl. Brod,  30.082000

5

Antonela

Ivanković

Stipo

Nada r. Tokić

Osijek, 25.11.2000

6

Anton

Ivanković

Stipo

Nada r. Tokić

Osijek, 25.11.2000

7

Ilija

Pušeljić

Željko

Sonja r. Harambašić

Sl. Brod, 23.06.2000

8

Petar

Lukač

Marko

Manda r. Mutabdžić

Zagreb, 28. 01.2000

9

Mislav

Andačić

Martin

Snježana r. Ivelj

Sl. Brod  13.08.2000

 

 

               Na početku ove prvopričesničke svete mise prvo:

                                

                Čestitka prvopričesnicima  i njihovim roditeljima

 

DIJANA:  Isus danas dolazi draga djeco k vama;

    Na čudesan način sakrit u krušnim prilikama;

              Isus k vama dolazi jer vas mnogo voli;

              Da vam mane popravlja i liječi vam boli!

 

PAVICA: Recite mu, čuj nam glas o Isuse mili;

   Svoje svemoćne ruke nad nama raskrili!

             U srcu se našem uvijek Kriste ti nastani;

             I od zla nas svakog Spasitelju brani!

 

Zajedno: Srca njihova pripravi, nek' je poput tvoga;

                Neka Boga uvijek ljubi i bližnjega svoga!ŽIVJELI!

RODITELJSKI POZDRAV NA MISNOM SLAVLJU PRVE PRIČESTI

U ime roditelja prvopričesnike će  pozdraviti Stipo Ivanković:

Draga naša djeco, Prvopričesnici. Prije deset godina, po Božjoj providnosti, donijeli smo vas na svijet. Krstili smo vas u ime naše roditeljske vjere.  Krštenjem ste postali djeca Božja i članovi Svete Katoličke Crkve. Tada smo, pred Bogom i Crkvom, obećali da ćemo vas  odgajati u vjeri kako biste mogli živjeti prema Božjim zapovijedima, ljubiti Gospodina i svoje bližnje. Trudili smo se odgajati Vas u Duhu Isusa Krista i u krilu Svete majke Crkve. Stoga se danas radujemo s vama kad  prvi put, pod prilikama kruha,  primate živoga Krista u svoje čiste duše.

Danas ponovno, kao na vašem krštenju prije deset godina, svečano i odgovorno, pred Bogom i Crkvom , obećavamo da ćemo vas i nadalje odgajati u nauku apostolskom, u ljubavi prema Bogu i Crkvi. Molit ćemo za vas, žrtvovati se za vas i trudit ćemo se i nadalje svjedočiti vam svojim životom pravu vjeru i ljubav prema Bogu, Crkvi, našem Hrvatskom narodu i svakom čovjeku. Neka vas čuva dobri Bog.

A sada pozivam: Mariju, Draganu i Ivanu Šiljić

 

Marija - U svitanje novog dana, došli smo do Tvog oltara.

             Donijeli smo čiste duše, dječja srca puna žara,

             Prvi put ćeš k nama doći, pod prilikom svetog kruha.

             Čekamo te, želimo te, donesi nam svoga Duha.

 

Dragana – Isuse, uvijek tvoja

 

O Isuse ja te volim, za pomoć te smjerno molim.

Od sotone daj me štiti, jer ja Tvoja želim biti!

Sred života  ovog teškog, ti uza me, Kriste budi,

Kad mi napast teška prijeti, na svoje me primi grudi.

 

Ja ću danas primit Tebe, gdje ti daješ samog sebe,

nek od sada srce moje, uvijek bude samo tvoje.

To je danas moja želja, koju neću nikom kriti,

nek se nebom, zemljom ori. da ja tvoja hoću biti.

                              

Ivana Š: - Jutros sam rekla Isusu da ga jako volim,

            srce mu svoje dajem i molim;

            za mamu, tatu, bracu i seku

            i za sve ljude na cijelome svijetu.

 

            Još sam mu puno pričala, a onda rekla ovo:

            Isuse, molim te daj mi srce novo.

            Srce čisto sveto, Tebi drago

            i molim Te čuvaj za se moje biće mlado.

              

               Da znaš. o majko, kako srce moje,

              Prvi put danas tako slatko sniva,

              I kako li je sretno dijete tvoje,

              Sam Bog me, majko, danas sebi poziva!!

 

Braćo i sestre! da bi radost bila potpuna trebamo Bogu omogućiti ulaz u naš život, naše srce, našu svakidašnjicu. Zato priznajmo pred Bogom svoje grijehe, mane i propuste da mognemo dojstno proslaviti ova sveta misna otajstva. Ispovijedam se …..

 

Gospodine smiluj se, nama

 

Slava – Velik si

 

Čitanja na 10. nedjelju kroz godinu:

 

  1. Čitanje: 1 Kr. 17,17-27; Antonela Ivanković

 

  Pripjevni psalam;- Gospodin je pastir moj

                                                     

2. Čitanje: Gal. 1,11-19; Anton Ivanković

 

Aleluja – Pjevaj hvalu Kristu Bogu

 

Dragi naši prvopričesnici, dragi roditelji, braćo i sestre!

 

Imao sam nedavno u ruci knjigu koja se zove: „ODGAJAM LI DOBRO SVOJE DIJETE“? U samom uvodu te knjige piše ovako:“ Kada dođete u trgovinu želeći kupiti ono što vam je potrebno, uz kupljenu stvar obavezno dobijete uputstvo: kako instalirati, kako upotrijebiti, iskoristiti i slično. Kada u svojoj obitelji dobijete dijete, nema uz njega nikakvog uputstva, snalazi se kako znaš i umiješ.

 

Dragi roditelji prvopričesnika:  Prije desetak godina, kad vas je dragi Bog u zajedništvu s vašom ljubavlju obdario ovim „anđelima“ koji će danas po prvi puta pod prilikama kruha u svoju dušu primiti samoga Božjeg Sina Isusa Krista, počeli ste ih odgajati, trudili ste se kako ste znali i umjeli i na tom ste ih putu odgoja doveli eto i do ovog za njih i njihov rast u vjeri – vrlo važnog koraka.Ja vam na tome danas od svega srca čestitam.

 

A sada idem do vas, dragi prvopričesnici. Isus, dok je živio na zemlji s ljudima i dok je sa svojim prijateljima apostolima hodao okolo, učio, tješio, liječio i činio čuda: rado je govorio u slikama, bolje rečeno primjerima, mi to danas kažemo u prispodobama, da bi ga bolje i lakše razumjeli i shvatili. I ja vama i svima drugima danas želim kroz jedan primjer pokušati uputiti poruku za ovaj veliki dan.

Neki je draguljar, to je dakle čovjek koji prodaje dragulje, zlatno prstenje i narukvice, primijetio je jednog dana da u izlog njegove trgovine gleda jedna djevojčica. Njezine oči, kako opisuje  trgovac, zasjale su kad je ugledala ogrlicu od modrog tirkiza, to je jedan od najljepših zato i najskuplji dragi kamen. Stidljivo, bolje rečeno bojažljivo je ušla u trgovinu i svojom malom rukom pokazala na spomenutu ogrlicu.

-          To je za moju sestru, skoro nečujno, prošaptala je trgovcu. Hoćete li mi je zamotati. Trgovac je s nevjericom pogledao djevojčicu i upitao je da li ona ima toliko novaca jer to je jako skupo. Djevojčica se propela na prste i na stol ispred njega stavila limenu kutijicu u kojoj je bilo svega: sitnih novčića, nekoliko školjkica i par malih figurica koje su joj služile za njezine dječje igre.

-          Hoće li biti dovoljno, - preplašeno je upitala draguljara. Znate, željela bih stariju sestru iznenaditi i kupiti joj nešto lijepo. Otkako nas je otac napustio, a naša mama umrla ona sve radi i o svima se nama brine. Ona nam je zamijenila i tatu i mamu. Danas ima rođendan pa bih i ja nju htjela obradovati kao što to ona čini meni i mojoj braći svaki dan. Ova je ogrlica lijepa, plava, baš kao njezine plave oči. Već vidim kako će se razveseliti.

-          Trgovac je i sam svoje djetinjstvo proveo kao siroče jer su mu obadva roditelja umrli vrlo rano. Pred očima vratilo mu se njegovo teško djetinjstvo. Bio je ganut, zato je otišao u drugu prostoriju jer nije mogao suzdržati suze. Djevojčica je strpljivo čekala. Trgovac se pojavio noseći u ruci zamotanu ogrlicu u prekrasni sjajni papir sa ukrašenim povezom.

-          Zagrlio je djevojčicu, dao joj paketić i plačući rekao: „Evo, uzmi to, i ponesi svojoj seki“. Mala je bila izvan sebe od sreće. Zahvalila se trgovcu i odjurila iz trgovine noseći ulicom visoko podignuti paketić baš kao što se nosi pobjednički pehar.

-          Za jedan sat vremena na vratima iste te trgovine pojavila se prekrasna mlada djevojka s modro plavim očima. Iz svog džepa izvadila je razmotanu kutijicu sa ogrlicom i pitala trgovca: „Oprostite, gospodine, ova prelijepa ogrlica je kupljena kod vas, zar ne?

-          Da, gospođice, potvrdno je odgovorio trgovac!

-          Koliko je ona koštala?

-          U mojoj trgovini cijene su stvar povjerenja, tiču se samo mene i mojih kupaca, i nikoga više.

-          Ali ... zastala je djevojka. Moja draga sestrica imala je samo malo sitniša i neke igračkice, a to svakako nije bilo dovoljno za ovako skupu ogrlicu. Morala je negdje ukrasti novac, zato vas ja molim .... Trgovac je uzeo kutijicu, još ljepše zapakirao i pružio djevojci govoreći: „Vaša sestrica je platila i više nego što je trebalo. Dala je sve što je imala, a sve je to bilo zamotano u jednu veliku sestrinsku ljubav kojoj nema cijene. Zato uzmite ovo. Neka vam je sretan rođendan, a ja čestitam vama i vašoj sestrici na tolikoj ljubavi i poštenju. Kada bi u našem gradu bilo samo nekoliko takvih sestara, lice ovoga grada drugačije bi izgledalo. Ovo što sam danas doživio za mene vrijedi mnogo više nego svi ovi dragulji koje se nalaze na ovim policama. Vas dvije ste mi vratile vjeru u život i poštenje. Ja sam danas ponovno sretan čovjek.

 

Dragi prijatelji! Nadam se da ste razumjeli i da nećete zaboraviti poruku ove drage priče. I nas Bog ljubi – silno nas ljubi i toliko mu je stalo do nas da je za nas dao svoga Sina, ono što je imao najvrednije i najskuplje, da bi svi bili spašeni.

A taj nam se Sin Božji – Isus Krist daje, nudi nam se kao hrana i kao jakost na tom našem putu života, kako bi bio naša okrepa i snaga.

- Daje nam se u službi riječi u kojojoj nas uči i opominje, ali na osobit način daje nam se u svetoj  pričesti. I on nas želi usrećiti, želi da budemo njegova sretna braća i sestre, njegovi sretni prijatelji. Vi ga danas prvi puta primate u svoje srce – znajte da vas On jako voli, a svi ćemo skupa moliti i pomoći vam zajedno s  vašim roditeljima da i vi njemu budete prijatelji.

Braćo i sestre! Započeli smo knjigom „Odgajam li dobro svoje dijete“, pa koristim ovaj događaj da vas sve skupa pozovem da najozbiljnije shvatimo našu odgojiteljsku zadaću. Zapamtite i nikad tri stvari u odgoju ne zaboravite: UZOR, OPET UZOR i samo i jedino UZOR. Ne riječi, ne kompjuter, nikakva tehnika ni dostignuća, nego vaš život je najbolja knjiga iz koje će vaše dijete učiti za svoju budućnost.

Roditelj je za dijete najveći autoritet, svetinja. Roditelj za dijete ne može činiti zlo, jer to je njegov tata, to je njegova mama. Da li ste zato svjesni kako i koliko vas promatraju, prate i oponašaju ta vaša djeca? Djetetu je zato najpotrebniji uzor, svakodnevni primjer od koga će ono učiti, a to su u prvom redu Krist i roditelji od koji se dijete uči ljubavi i poštenju.

 

-          Da je naša najveća potreba bila informacija, Bog bi nam poslao učitelja, a ne Krista;

-          Da je naša najveća potreba u životu tehnologija, Bog bi nam poslao znanstvenika;

-          Da je naša najveća životna potreba novac, Bog bi nam poslao ekonomistu;

-          Da je naša najveća potreba užitak, Bog bi nam poslao zabavljača;

Naša najveća potreba bila je i ostala ljubav, međusobna pomoć i praštanje, pa nam je Bog poslao Spasitelja u liku svoga Sina Isusa Krista. Nije li nas On učio upravo to – praštati i ljubiti? Praštajmo i ljubimo ..... te dvije stvari neka budu temelj našeg svagdanjeg života. Uzor i primjer našeg odgoja.

 

Isus je po svijetu poslao svoje učenike, kako bi ljudima pomagali, propovijedali, učili ih i činili dobro. Isusovi učenici su tako i činili  i bili su veseli što ljudima mogu pomoći.

 

Ali, Isus nije pozvao i poslao samo apostole, nego i sve nas. Po sakramentu svetoga krštenja Isus je i nas uzeo za svoje učenike. Danas ste draga djeco i vi dobili pozivnicu u njegovu školu da možete ići svijetom i činiti dobro. Ne, nećete vi nikada biti sami, Isus će biti uz vas, ali samo ako budete dobra i pobožna djeca.

Ako tog Isusa otjerate od sebe svojim grijesima, njegovo mjesto u vašem životu zauzet će nitko drugi nego sam đavao. Nadam se da vi to nikada nećete dozvoliti jer:

-          nitko vas ne može voljeti kao Krist;

-          nitko vam ne može pomoći kao Krist;

-          nitko vas ne može usrećiti kao Krist!

 

Taj Krist, v as draga djeco, vaše roditelje, cijelu našu župu i sve ljude cijelog svijeta neka dovede u vječno spasenje gdje nas čeka dobri Bog raširenih ruku. Amen!

 

Ispovijest vjere! - Obnova krsnog zavjeta:  

 

Pozivam prošloogodišnjeg prvopričesnika Marka Iličevića neka upali ovu uskrsnu svijeću i tako simbolično, prenese Krsita, to vječno svjetlo generaciji  ovogodišnjih prvopričesnika.

Pomoliomo se:

Bože, naš oče! Ti razgoniš mrak našega grijeha i krivnje.

Gdje god dođe svijetlo, tu nestaje svake tame.

Isuse, ti koji si naše svijetlo, uvijek bude snama.

i tvoje svjetlo u nama nek se nikad ne ugasi.Amen!

Draga djeco! Danas stojite pred zapaljenom uskrsnom svijećom koja predstavlja uskrsloga Krista. 

-   Ova svijeća nas podsjeća na naše krštenje.

-  Zapaljena svijeća znak je uskrsloga Krista. On je sada među nama!

 

Zato vas zajedno sa vašim roditeljima i svima ovdje nazočnima pitam!

 

Odričete li se grijeha da živite u slobodi djece Božje?

                  - Svi – ODRIČEM!

Odričete li se zavodljivosti zla, da vas grijeh nikad ne nadvlada?

                   - Svi – ODRIČEM!

Odričete li se sotone, začetnika i vođe grijeha?

                   -  Svi – ODRIČEM !

Vjerujete li u Boga Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlja?

                   - Svi – VJERUJEM!

Vjerujete li u Isusa Krista, sina njegova, jedinoga gospodina našega, koji je rođen od djevice Marije, trpio, bio pokopan, koji je od mrtvih uskrsnuo i sjedi s desna Ocu?                  

                   - Svi – VJERUJEM!

 Vjerujete li u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni?

                   - Svi- VJERUJEM!

 

DJECO! TO JE VJERA NAŠA. TO JE VJERA CRKVE U KOJOJ STE SE KRSTILI. TO JE VJERA OTACA NAŠIH KOJA IH JE SAČUVALA I VODILA KROZ POVIJEST TISUĆU I TRISTA GODINA. TOM VJEROM SE DIČIMO! TU VJERU ISPOVIJEDAJMO. PO TOJ VJERI ŽIVIMO! Po Kristu Gosp. Našemu. Amen!                                      

 

Molitva vjernika

Svećenik: - Pomolimo se svom Nebeskom Ocu, koji nas je po Isusu Kristu, svome Sinu, pozvao na  Euharistijsku Gozbu, koja je predokus njegove vječne ljubavi i radosti.

Martin

1. Za Crkvu Kristovu, Božju obitelj na zemlji, da njezini svećenici, časne   sestre i svi vjernici uspješno okupljaju djecu, mlade i odrasle oko Krista i tako ih privode pravom i sretnom životu, putujući prema svom vječnom cilju. Molimo te ...

Mrko

2. Isuse, molimo te za naše roditelje, naše djedove i bake, našu braću i sestre,našeg župnika, učitelje i učiteljice, i sve one koji su nam pomogli i doveli nas do ovog radosnog susreta s tobom. Pomozi im da nas svojim savjetom i primjerom i dalje pouzdano vode kroz život. Molimo te ....

Ilija

3. Isuse! Ti si volio i voliš djecu. Evo danas pred tobom tvojih prvopričesnika. Udijeli nam živu vjeru, čvrstu nadu i iskrenu ljubav prema tebi i svima koje susretnemo. Daj da nas ovo primanje Tijela  Kristovog uistinu promijeni da postanemo bolji, molimo te ...

Ivana Popić

4. Za sve kršćane širom svijeta, posebno za  nas ovdje, za sve obitelji naše župne zajednice da neprestano rastemo u prijateljstvu s tobom. Sačuvaj mir, ljubav, radost i zajedništvo u svim našim obiteljima,molimo te ...

Dragana

5. Isuse! Mi smo još djeca i ne znamo što znači mrziti. Zato te danas molimo daj svim ljudima svijeta da zaborave mržnju, ubijanje, ratove,osvetu, a tvojom ljubavlju ljube sve ljude, molimo te

Marija

6. Isuse! Sjećamo se svih umrlih, poginulih i nestalih naših branitelja. Budi dobri Otac svim našim pokojnicima i ponovno nas sjedini s njima u svom nebeskom Kraljevstvu, molimo te!


SVEĆENIK:  Molimo te, Oče nebeski, blagoslovi naše prvopričesnike, koji se po prvi puta susreću s Isusom Spasiteljem. Vodi svojom milošću njihove roditelje i odgajatelje. Podaj im milost, da Ti ostanu vjerni kroz čitav život. Pomozi svima da trajno rastemo u zajedništvu s Tobom i tako

zavrijedimo vječni život po Kristu Gospodinu našem!

 

Prinos darova: Prinosimo kruh

 

Antonela čita – Petar drži hostije, prate ga Dragana i Marija

 

KRUH: Primi Oče nebeski ovaj kruh, plod tvoje neizmjerne ljubavi i našega rada.

U njemu ti prinosimo sebe, svoj život, i sve s kojima živimo i radimo.

Molimo te, Ti ga pretvori u Krista koji je rekao: Ja sam kruh života koji je s neba sišao.Tko bude jeo od ovoga kruha živjet će u vijeke!

 

Anton čita – Ivana Popić drži vodu, prate je Petar i Ilija

 

VODA: U Euharistijskoj gozbi voda je znak, nas i našeg siromaštva. Kao što će kapljica nestati u vinu ljubavi, tako neka u Kristovoj žrtvi nestane sav naš život, rad i molitva. Te tako postanemo sudionici Kristova otkupiteljskoga djela.

 

Ivana Š. - Ilija drži kalež, prate ga Dragana i Marija

 

VINO: Na gozbu tvoje ljubavi donosimo Gospodine vino. Ono je uvijek bilo izvor

gozbene radosti, veselja i prijateljstva. Snagom Kristove žrtve ono će postati Krv Kristova, piće istinsko, po kojem postajemo dionici Kristova života jer je rekao: Tko pije moju krv, ostaje u meni i ja u njemu!                                                                                                                                                                                

 

Na ruke polijevaju Dragana i Marija

 

Svet: Hosana

 

Jaganjče Božji – Nek bude ljubav medju nama

 

Prije pričesti kad se podijeli mir, svatko svojim roditeljima, svi ostaju dole za pričest a gore se vraćaju: Petar Lukač i Ivana Ivana Popić.

Iza Jaganjče Božji govore:

 

 

PRIJE PRIČESTI – Sada će Krista pozvati da dođe u njihova srca Petar i Ivana Popić

 

Petar: - Moj Isuse srcem cijelim ja te sada primit želim,

            daj ispuni moju želju dođi, dragi Spasitelju

            Duša moja sva je čista, od bjeline srce blista

            Sve za tebe pripravno je! Dođi Isuse, dobro moje

 

Ivana Popić: - Od sad nek srce moje, prijestolje bude tvoje,

U njem kraljuj samo Ti, Isuse moj premili.

Tamo u maloj Hostiji bijeloj, tamo na sredini oltara,

Isus me tamo čeka, srce moje za njim izgara!

 

svi:  O, dođi, dragi Isuse k meni, u malo mi srce dođi.

        Pa onda sa mnom, u školu, kuću, igrat se pođi!

        O, Isuse, Ti me možeš, očuvati čista,

        Da u meni krsna milost, uvijek novim sjajem blista

 

Pričest: Simbol

            Tebi Gospode

            O ljubavi ja pjevam

 

ZAHVALA DJECE POSLIJE PRIČESTI – Naši prvopričesnici žele reći HVALA svima koji su im na bilo koji način pomogli da ova njhova radost bude potpuna. Pozivam:

 

svi: Dragi naši roditelji!

 

 

Ilija : - Prvi puta i mi mali, Pričest sad smo blagovali,

              Krist nam posta kruh života, sama ljubav i dobrota.

              Hostija je sveta bijela, u naš život došla cijela,

              Postali smo sveti, novi,Bože, ti nas blagoslovi.

 

svi:  Duše svoje uzdignimo, gore k nebu u visine!

         Slavu dajmo višnjem Bogu, uskliknimo od miline!

 

Antonela: -Kako vas je lijepo vidjet, roditelji naši mili;

                     kad vam licem suza teče, ne od tuge već od sreće.

                    Nek vam ona znamen bude, ovog dana prečistog;

                    kad ste oltar uresili bijelom ružom doma svog!

 

svi:   Sva se crkva danas bijeli, dar ste srca prinijeli;

         Hvala majko! Hvala oče! Što ste Krista slijedili

 

Antona: - Sačuvaj nas za se, ti božanski sine!

                    da rastemo sretni bez mržnje i rata!

                    čuvaj nas od droge, osvete i rata!

                    Da ljubimo bližnjeg kao svoga brata

    

svi:  Sva se crkva danas bijeli, dar ste srca prinijeli;

        Hvala majko! Hvala oče! Što ste Krista slijedili!

 

ZAHVALA DJECE U IME PRVOPRIČESNIKA – U ime svih prvopričesnika ZAHVALU će izreći Ivana Šiljić Kiće. Ivana, izvoli!

 

MRKO: Danas, na ovaj veliki dan, kada se sam Bog po prvi puta nastanio u naša mala, dječja srca, na dan naše prve svete pričesti mene je zapala dužnost da se u ime svih prvopričesnika zahvalim i  kažem veliko HVALA svima koji su nam omogućili ovaj današnji dan!

 

Hvala dobrom i milosrdnom Bogu koji nas je u svojoj Božanskoj promisli stvorio za ovaj svijet i dozvolio da ga danas primimo u svoje srce!

 

Hvala našim dragim obiteljima, našim očevima i majkama, koji su nas rodili, odgojili i othranili, koji se za nas svakodnevno brinu vodeći nas kroz sve radosti i žalosti našeg dječjeg života!

 

Hvala našem župniku, velečasnom Pavi, našem učitelju i učiteljicama, koji su nas zajedno spremali i pripremili za ovaj dan.

 

Hvala pjevačima koji su svojim pjevanjem uzveličali ovu našu radost!

 

Hvala svima vama koji ste zajedno s nama slavili i molili. U ime svih prvopričesnika ja vas molim da se za nas, i svu djecu i mlade naše župe svaki dan molite, da nam svojim primjerom pravi put pokazujete jer naš župnik kaže: » Što god mi budemo bolja djeca i vaša će starost uz nas biti ljepša, veselija i sretnija. Svima velika hvala, a dragi Bog neka svima uzvrati svojom dobrotom.

 

Sada zahvala slijedi onom najvećem, dragom Isusu: Ivana Izvoli!

 

Dragi Isuse!

 

Iskreno ti zahvaljujemo što si danas došao u naše duše.

Daj nam milost da uvijek slušamo tvoju svetu Riječ i da te

dostojno blagujemo u svakoj svetoj misi.

Po svetoj Euharistiji ujedinjujemo se s cijelom Crkvom

da zajedno budemo loze na tvome trsu,

da trajno ostanemo u Tebi i Ti u nama,

i da donesemo mnogo roda.

Daj da uvijek radosno živimo i dobrim djelima svjedočimo,

svoju vjeru u svjetlu kršćanske istine  povezano

s tvojom Božanskom ljubavi!

Po Kristu Gospodinu našemu.Amen!

 

U ime majkih Kristu molitvu upućuje naša učiteljica Snježana:

 

Gospodine Isuse, ti si nas, nama roditeljima, dao odgovornu zadaću,

da odgajamo svoju djecu. Mi smo učitelji i svećenici domaćeg

obiteljskog ognjišta. Svjesni smo svoje roditeljske zadaće, njezine

težine i odgovornosti, ali njezina blagoslova i tvoje pomoći, kako bi

taj mladi naraštaj, postali autentični kršćani.

Mi ne odbijamo to poslanje i odgovornost, ali te molimo za tvoju

pomoć jer to ne možemo učiniti sami. Upravo danas obećavamo

da ćemo učiniti što smo dužni i da ćemo svojoj djeci uvijek biti

uzor na nasljedovanje. To te molimo po zagovoru tvoje i naše

nebeske majke Marije. Amen!

 

Kraj: Zahvali

 

 

Novo Selo, 06. lipnja 2010 godine             Pavao Brajinović

                                                                   župnik