Prvi susret krizmanika Doborskog dekanata:            

                 „Vjera bez djela=zdjela bez jela!“

„Gdje vam je vjera?“ (Lk 8,25),bio je moto prvog dekanatskog susreta krizmanika Doborskog dekanata, održanog 25. veljače u župi Novo Selo- Balegovac. Ukupno 160 krizmanika je ispunilo župno dvorište u Novom Selu-Balegovac molitvom, grajom, smijehom, igrom i plesom. Mladi/krizmanici iz župa Novo selo- Balegovac, Odžak, Svilaj, Potočani, Posavksa Mahala, Gornja Dubica, Donja Tramošnica i Gornja Tramošnica su se po prvi put okupili na jednom mjestu u pratnji svojih župnika i duhovnih asistenata.

Ideja

Svake godine oko 2000 mladih iz Vrhbosanske nadbiskupije primi sakrament potvrde. Ove godine u 10 dekanata, 61 župi bit će podijeljen sakrament potvrde. Kako je ovo velika skupina mladih, uvidjela se potreba programa koji će biti prilagođen ovoj skupini. Prošle godine na sjednici Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije održanoj u veljači, prihvaćen je prijedlog da se pokrene jedan ovakav projekt pod nazivom Dekanatski susret krizmanika. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. preuzeo je odgovornost organizirati ove susrete. Prošle godine održan je prvi susret u Šamačkom dekanatu, na kojem je sudjelovalo 285 krizmanika, a domaćin je bila župa Tolisa. Kako su reakcije župnika, duhovnih asistenata i mladih bile pozitivne, odlučeno je i ove godine svim dekanatima ponuditi organizaciju jednog ovakvog susreta. Pored Doborskog dekanata, do sad su izrazili želju za ovim susretom Tuzlanski i Sarajevski dekanat.

Pripreme za susret

Početkom veljače formiran je tim od 14 mladih koji su kroz redovite susrete radili na osmišljavanju i pripremi radionica. Šaroliku grupu činili su animatori, bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, članovi UKS Emaus i ostali volonteri aktivni pri Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“. Kako je ova godina proglašena pripremom za godinu vjere u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, na sjednici Vijeća za mlade je odlučeno da se i ovogodišnji dekanatski susreti krizmanika održe pod geslom koji će biti direktno vezano uz vjeru, te da se kroz radionice raspravlja o našoj vjeri.
Posavska gostoljubivost
Kako bi sudionike susreta sve dočekalo spremno, tim je na put u Posavinu krenuo dan ranije. Zbog malih problema u putu, najavljeni dolazak je kasnio pet sati. No, župnik, dekan i obitelji kod kojih su volonteri spavali, čekali su do kasno u noć dolazak. Topla večera, veliki osmjeh i riječi dobrodošlice dočekali su tim. Istom posavskom širokogrudnošću je župnik vlč. Pavo Brajinović „predao ključeve župe“ i stavio na raspolaganje sve prostorije kako bi se planirani program bez problema realizirao.

Kroz razgovor do odgovora

Na početku susreta sve prisutne je pozdravio dekan preč. dr. Ivo Balukčić. Zahvalio je župniku na gostoprimstvu, a sudionicima je rekao: “ Kao što su apostoli bili okupljeni zajedno na jednom mjestu u iščekivanju Duha odozgor tako i vi danas ovdje okupljeni se pripravljate za primanje pečata dara Duha Svetoga. Budite vrijedni i ustrajni nasljedovatelji našeg zajedničkog Oca.„ Sudionike je pozdravio i vlč. Pavo Brajinović, te izrazio radost zbog velikog broja okupljenih krizmanika. „ Ovo je veliki dan za našu mladu župu. Sretan sam da je naša župa mogla biti domaćin. Dragi mladi prijatelji, vjera je ta koja nas vodi kroz život. Kao što je sv. Pavao rekao: Ako je Bog za nas, tko će biti protiv nas? Ne bojte se radosno svjedočiti i punim plućima živjeti našu vjeru. “ U prvoj radionici pod nazivom Vjera bez djela=zdjela bez jela!, mladi su govorili o povjerenju, vjerovanju, vjeri, kome se možemo povjeriti, što znači iznevjeriti nekoga i sl. Podijeljeni u sedam grupa, mladi su pokušali definirati što je za njih vjera i što je sve za nju potrebno. Svoje zaključke su prezentirali zajedno s voditeljima svoje grupe svim sudionicima. Nakon pauze za ručak uslijedila je druga radionica Sakramenti-naš put u vjeru! u kojoj su mladi razgovarali o sakramentima kao putokazima koji nas vode i usmjeravaju prema savršenijoj vjeri. Posebno su govorili o darovima Duha Svetoga, kako ih možemo prepoznati, usavršiti i dijeliti ostalima. Vrijeme za pripremu je prošlo brzo, te su sve skupine ponovno okupili u dvorani i prezentirali svoje darove, koje su ostali nagrađivali pljeskom.

Susret okončan Misnim slavljem

Vrhunac cjelodnevnog susreta je bio sakrament pomirenja i slavljenje sv. Mise koju je predvodio vlč. Boris Salapić. Podsjetio je krizmanike kako su u prvoj radionici govorili o povjerenju i vjeri. „Imajte povjerenja u Isusa i sve mu svoje predajte. Nemojte mu davati ostatke svog vremena. „Ostatke/otpatke“ dajemo samo onima koje ne volimo, koji nam nisu bitni u životu. Ne dajte Isusu ostatke svog vremena, nego nađite vremena da ga zazovete u pomoć i da mu zahvalite za sve što vam se dogodilo.“ Na kraju misnog slavlja župnik je još jednom zahvalio svim sudionicima i organizatorima i rekao kako se nada da na ovom susretu neće stati, nego da će se iznova svake godine održavati Dekanatski susreti krizmanika, kao i ostali projekti u kojima će sudjelovati i mladi Doborskog dekanata.

A što kažu o susretu sudionici?

Marko, Gornja Dubica: Lijepo je bilo provesti cijelu subotu s mladima iz okolnih župa. Imali smo vremena družiti se, ali i ozbiljno raditi. Mislim da svi trebamo malo više razmišljati i biti zahvalni što imamo obitelj, prijatelje i što smo svi zdravi. Neki ljudi imaju puno manje, a opet su zadovoljni i puni radosti. Moramo svaki dan raditi na učvršćivanju vjere. Sad je vrijeme Korizme i o tome bismo svi trebali razmišljati. Danas smo više puta ponavljali da je vjera bez djela mrtva- mi trebamo raditi na tome da ne bude mrtva. Svaki bismo dan nekome trebali pomoći, vjerujem kako ću ja već od sutra početi raditi na tome.

Martina, Odžak: Bilo mi je super! Svidio mi se način rada. Drago mi je da smo u radionicama mogli pokazati svoju kreativnost. Na vjeronauku nemamo priliku ovoliko se zabaviti. Animatori su bili super, svi zrače pozitivnom energijom.

Jelena, Novo selo-Balegovac: Radionica Darovi Duha svetoga je bila zanimljiva i jako poučna. Super je što smo radili u grupama, crtali i glumili. O darovima smo govorili onako kako ih mi shvaćamo, a animatori su nas samo usmjeravali u radu. Voljela bih kad bismo imali više ovakvih susreta.

Kristina, Potočani: Bilo je prelijepo. Od svega mi se najviše svidio film o Nicku Vujičiću, dečku koji živi bez ruku i nogu, a opet je pun života. Sami često zaboravljamo koliko razloga imamo biti sretni. Često smo čangrizavi, neraspoloženi i mrzovoljni. Ovaj film me potaknuo da se pitam gdje se trenutno nalazim i što želim u svom životu. Svima bih preporučila da pogledaju ovaj film!

Veliko hvala:
- dekanu preč. dr. Ivi Balukčiću koji je pristao organizirati susret u Doborskom deknatu,
- župniku vlč. Pavi Brajinoviću koji je sve sudionike/krizmanike i sve iz tima primio u svoju župu i kako je stalno ponavljao „predao ključeve župe na cijeli dan“,
- svim župnicima i duhovnim asistentima koji su dopratili i povjerili nam svoje mlade, kao i što su se stavili na raspolaganje za sv. Ispovijed,
- vlč. Borisu Salapiću- koji je predvodio sv. Misno slavlje,
- svim župljanima koji su otvorili vrata svojih domova i osigurali nam toplo jelo i prenoćište,
- svim mladim volonterima-timu koji su se odazvali i odvojili svoje vrijeme sudjelujući u planiranju, pripremi i realizaciji ovog susreta , i na kraju
- veliko hvala svim krizmanicima-jer zbog vas se sve ovo i dogodilo!

                                             L.V. - Sarajevo