DOŠAŠĆE 2011

 

Dragi prijatelji!

Vjerujem da svakog od nas zanima što označava riječ advent ili došašće? Latinska je to riječ, a izvedena je iz riječi „advenire“ što označava dolazak ili isčekivanje nekoga. Zato je Došašće vrijeme radosnog iščekivanja i bliže priprave za Božić. To je ujedno vrijeme vjere i nade da će Krist ponovo doći. Budući da Gospodin dolazi nama, mi smo ti koji se trebamo pripremiti. Cijeli je čovjekov život zapravo jedna priprava za susret s Gospodinom, koji nam je svakim novim danom sve bliže.

I nije to sve, riječ „advenire“ ima još jedno značenje što označava i „pustolovinu ili avanturu“. Pa s pravom pitamo, a što je to zapravo avantura u kontekstu riječi „advenire“?

Avantura u kontekstu "advenire" označava dolazak Boga čovjeku, osobi u svakom trenutku života. On, dakle Isus dolazi čovjeku, k tebi i meni u tihim poticajima i otkucajima srca. Stoga, pitajmo se, koliko smo u dodiru sa samim sobom? I jesi li kod sebe? Jesi li u sebi?
Ako si kod sebe, ako si u sebi ako si u komunikaciji sa samim sobom, poslušaj i čut ćeš Njegov poziv ali i njegov dolazak.

Nije dobro takvo iščekivanje u kom nas Gospodin zatekne pozaspale, rastresene i zaokupljene nekim drugim stvarima koje su od male važnosti.

Često smo zaokupljeni upravo materijalnim pripremama i pritom zaboravimo prave razloge iščekivanja i susreta s Bogom.
Evo, zašto je u našem srcu tako često velika i mučna praznima. Od sve priprave, nađemo tek toliko vremena za "brzinsku" ispovijed.

-         Nabrajamo grijehe bez istinskog kajanja, pokore…

-         ili pokorom smatramo ona dva tri Oče naša... izgovorena na brzinu…

-         i onda se čudimo kada dođe ponoć, a u našim srcima praznina, izostanak rođenja maloga Isusa...

-         gotovo da nema čovjeka koji to nije doživio i onda se pitao zašto?

Vrijeme prolazi, ne dopustimo sebi da nam Božić dođe i prođe bez rođenja Isusa u našim srcima, ne daj nam Bože to, nego započnimo pripravljati svoju dušu i srce za Krista odlaskom na sv.mise zornice, postom, molitvom, djelima milosrđa.

Bog je zapravo došao na ovaj svijet i On je s tobom, u tebi i oko tebe u tvome bratu siromahu, prijatelju i svim ljudima koje ti šalje i kojima tebe šalje. Da li ga prepoznaješ, nalaziš?

Ali? I ti i ja, čini mi se slabo primjećujemo kako Bog svakodnevno dolazi k nama u ljudima koji nas za nešto mole, u ljudima koji nas obdaruju smiješkom i koji „nešto traže“ u ispruženoj ruci. Pitaš li se, a što ta ispružena ruka traži?

Znajmo prijatelji, svaki susret s nekim čovjekom u tijeku tvog dana pustolovina je i Božji dolazak k tebi i to neka ti bude poseban događaj, dakako ako si za njega otvoren. I budi čovjek. Budi biće što nadolazi! Budi došašće. Budi advent!

Pa, prijatelju, neka ti je sretno adventsko vrijeme koje nadolazi!

 

 

                                 vaš župnik