DOŠAŠĆE – ADVENT 2010 

 

S Došašćem započinje novi godišnji ciklus u kojem Crkva slavi Kristovo otajstvo, od utjelovljenja do Duhova i ponovnoga Kristova dolaska. U kršćanskoj predaji Advent (latinski adventus) ili Došašće razdoblje je pripreme vjernika za jedan od najvećih kršćanskih blagdana, Božić. Započinje nedjeljom koja pada najbliže 30. studenom, blagdanu Sv. Andrije, traje četiri tjedna i završava na Badnjak.

Četiri nedjelje došašća koje neposredno prethode blagdanu Božića simbol su četiri tisućljeća koliko je, po Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska. Adventska priprava među vjernicima i u Crkvi započela je u 4. stoljeću na Istoku, a od 7. stoljeća ustaljena je i na Zapadu. Iz generacije u generaciju ponavljaju se ovi običaji i tako su sačuvani do naše generacije i naših dana. To je milosno vrijeme kad trebamo više vremena provoditi s Gospodinom

Kako uči Crkva, kroz vrijeme došašća vjernici se pripravljaju na osobni susret s Kristom kroz liturgijska slavlja, molitvu, pokoru i razna odricanja. Vanjsko obilježje došašća je tradicionalni adventski vijenac od zimzelenih grančica s četiri voštane svijeće koji se stavlja u crkvama na oltar ili u kućama na stol prve nedjelje adventa kad se zapali prva svijeća. Svake nedjelje upali se još jedna tako da do četvrte nedjelje gore sve četiri svijeće.

Ova tradicionalni običaj prisutan je kod nas još od 567. godine i duboko je ukorijenjen u europskoj i hrvatskoj kršćanskoj tradiciji. Mnogobrojni hrvatski narodni običaji vezani uz Došašće svjedoče o posebnostima sredine i vremena u kojem su nastali, ali i o vjekovnoj pripadnosti europskoj kulturnoj sredini.

U vrijeme Došašća čovjek za sebe nađe više vremena.Češće se moli, posti i odlazi na ranojutarnje mise zvane zornice.

Govoreći o značenju došašća za život vjernika, teolog mons. Piero Coda rekao je za Radio Vatikan kako je riječ o četiri vremenska razdoblja približavanja Božjem dolasku među nas, a to nije samo dolazak u onome trenutku, prije više od dvije tisuće godina, nego počevši od tada Bog neprestano po vjeri, sakramentima, krštenju i euharistiji dolazi u naše srce, naš život i naše obitelji.

On dolazi među nas kao Emanuel, da bude Bog s nama. Znakovi vremena nas pozivaju da razmišljamo o tome kako očekivati i prihvatiti Boga koji dolazi. Čovječanstvo nikada kao danas nije imalo tako duboke rane: duhovne, materijalne, osobne i zajedničke. Te rane vape za dolaskom Spasitelja, rekao je mons. Coda, koji jedini ima moć i snagu izliječiti ih, i čovjeka od njih osloboditi.

Na upit kako se najbolje pripremiti za došašće, rekao je kako srce i um treba osloboditi od svega, potom se razoružani staviti pred riječ Božju koja naviješta dolazak Isusa Spasitelja.


 - U sebi moramo stvoriti tišinu jer dolazeću riječ, koja se želi 

   utjeloviti u našem životu, ako nema tišine, ne možemo je ni

   čuti ni osjetiti.

- U životu moramo naći vremena, to mogu biti upravo ova

   četiri  tjedna, kada slušana riječ prodire u dubinu srca i 

   preobražava ga, vraća nam tako potreban mir, naglasio je

   mons. Coda.

 

 

S gornjim mislima pridružujem se kao vaš župnik ovogodišnjoj adventskoj pripravi svetog BOŽIĆNOG OTAJSTVA – „I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom“.
Krenimo zajedno na ovaj vjernički božićni put,

iskoristimo milost koja nam se pruža,

i unesimo duh kršćanske nade i radosti Božića u svoj život i život, svoje obitelji i svijeta oko nas.

 

Obilje Božjeg blagoslova svima nama neka udijeli dobri Bog!

To vam od srca želi 

                        vaš župnik Pavo