KAKO JE MALOME IME?

 

        Kad je došlo vrijeme da dadnu ime svom prvorođencu, muž i žena su se počeli svađati. Ona je htjela da nosi ime njezinog oca; on je htio da nosi ime njegovog oca. Naposljetku su se utekli rabinu da sredi njihov spor. 

"Kako se zvao tvoj otac?", upita rabin supruga. 

"Abijah".

Kako se zvao tvoj otac?", upita ženu.

"Abijah".

"U čemu je onda problem?", reče zbunjeni rabin. Zašto se onda svađate?

 "Vidite rabine", reče žena, "moj je otac bio znanstvenik, a njegov konjokradica. Kako mogu dopustiti da moj sin nosi ime takva čovjeka, takvog propalice?"

       Rabin je o tome ozbiljno razmišljao, jer je problem bio delikatan. Nije htio da se jedna strana osjeća pobjednikom, a druga gubitnikom. Napokon reče:

 "Savjetujem vam da učinite ovo. Dajte djetetu ime Abijah. Tada čekajte i vidite hoće li postati znanstvenik ili konjokradica, i znat ćete čije ime nosi, tko je od vas dvoje pobjedio".

                    Anthony de Mello 

--------------x-------------

       Biti čovjek, kako je to teško. U svađama se, gotovo uvijek, ne radi o predmetu svađe nego o egu. "Ako popustim ispast ću budala. Što ona misli tko je? E nećeš majci makar ja umrla. E sad ću baš za inat."

Da nemamo rogove ne bi se imali čime bosti. P.N.

Kaže Isus: "Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu!" (Mt)

                    lutajući reporter