Draga braćo i sestre!

       Dragi  moji župljani!

 

Evo došao je i taj dan, dan rastanka i odlaska. Još prije dvije godine u Đakovu na „generacijskom

sastanku“ rekao sam kardinalu da je moje poslanje u ovoj župi završeno. Ipak sam se malo preračunao, jer tokom 2012 nismo uspjeli u potpunosti završiti dvoranu i riješiti se svih dugova. Jedan moj prijatelj mi je rekao ovo:“ Budi pametan! Nitko ti neće spomenuti da si uspostavio župu, sagradio potrebne objekte za normalan rad župe, ali će ti svi reći: – OSTAVIO JE TISUĆU MARAKA DUGA!

 Smatrao sam da je u pravu i zato sam ostao još godinu dana da svari dovedem do kraja. Odlazim ponosan i uzdignute glave na sve odrađeno i ujčinjno. Nije sramota priznati i reći: „NE MOGU VIŠE! DODIJALO MI JE! UMORAN SAM! TREBA MI ODMORA jer davno je bio ožujak 1996 godine kada sam prešao Savu i došao u Prud gdje je sve bilo minirano i razrušeno. Od sedamnaest povratničkih godina,  petnaest sam dočekao u dugovima zbog gradnje. Ta činjenica i proživljeni rat sa izbjeglištvom učinili su svoje, da je moralo doći do ovog zamora.  Da sam tražio župu bolju od ove, onda bi mi mogli prigovarati da nisam „zahvalan“, međutim župa koju sam ja tražio je velika kao Udovčića sokak. Ima oko 50 obitelji. Reći će te da sam lud, od čega ću živjeti? Iskreno govoreći ne znam ni ja, ali znam da za 20 godina nije umro ni jedna svećenik od gladi koji je tamo bio.Ako budem gladan, doći ću iskati od vas. Rekli su mi i kad sam ovamo dolazio da sam budala, a meni je bilo lijepo, bez obzira što je bilo teško. Dakle, ja odlazim da se odmorim. Dodijalo je. Nisam ja više ni mlad. Evo, to je jedini razlog mog odlaska. Ako vam bilo tko nešto drugo kaže, slobodno mu recite da laže. Mene nitko za ovih trinaest godina nije uvrijedio, niti mi išta na žao učinio.

Ovoga trenutka ništa mi drugo ne preostaje nego da kažem nekoliko puta:“VELIKO HVALA“!

-          Hvala dragome Bogu koji me niti jednog trenutka mog boravka ovdje nije ostavio i na svakom koraku bila je vidljiva njegova prisutnost.

-          Hvala kardinalu koji je  imao u mene povjerenja i prihvatio moju ponudu da dođem za župnika i uz Božju i vašu pomoć uspostavim novoosnovanu župu..

-          Hvala vama dragi župljani na velikoj ljubavi, prema Bogu, Crkvi i meni kao svome župniku.

-          Isitina, bilo je teško biti župnik ovih trinaest godina, ali ističem i uvijek ću isticati i naglašavati, bila je to velika radost, ponos i zadovoljstvo.. Niti jednoga trenutka nisam bio bez vaše pomoći i podrške. Očekivalo se svega i svačega, a dragi Bog je dao da je sve ovako mirno, dobro  i uspješno prošlo i završilo.

-          Hvala vama draga mladosti naša i draga djeco. Priznajem da ćete mi vi najviše nedostajati. S vama i uz vas provodio sam najviše svoga svećeničkog vremena. Falit će mi vaš osmjeh, vaš plač, vaša galama, vaši nestašluci i pasjaluci, kratko, falit ćete mi vi. Budući da tamo nemam djece, predlažem da vi i dalje ostajete i moja djeca zajedno sa vašim novim žujpnikom, a razgovarat ćemo preko fejsa to je najlakše, najjeftinije i najbrže.

-          Hvala našim pjevačima na čelu s Jurom, našim čitačima i ministrantima, našim folklorašima                            odraslima i malima na čelu s Barišom, ekonomskom i pastoralnom vjeću.. Nadam se da će novi župnik imati više i vrmena i volje posvetiti upravo svima vama jer to je poželjno i potrebno,a on to zna i hoće.

-          Hvala „Građevinskom odboru“ koji je pune tri godine vodio „borbu s kardinalom“ da se župa osnuje. Ništa nisu bili manje aktivni ni za vrijeme gradnje, njima zato posebna hvala.

-          Hvala svim darovateljima naše župe koji niste škrtarili, da nakon trista godina postojanja ovoga sela i Bog u njemuj dobje svoj stan, svoju Crkvu. Župa je darovala:

                                   -  861. 636  KM.

                             - od prijatelja dobiveno sa strane  413.132 KM

                             - ukupno dobiveno za ovih 13 godina 1. 274.768 KM

                         - ukupno potrošeno  1.270. 227 KM

                         - ukupni saldo pozitivan 4. 941 KM ostavljam novom župniku.

-          Hvala svima koji su radili, netko više, netko manje, pomagali na bilo koji način, budite uvjereni, Bog nikome nije ostao dužan, neće siguran sam ni vama. Imena neću spominjati, bolje je da kod dragog Boga budu upisana i zabilježena jer njegova nagrada je puno veća od moje zahvale. Ovoga trenutka svima vama, svojim dragim župljanima, želim stisnuti ruku, svakoga zagrliti i svakome osobno reći  „HVALA NA SVEMU I ZBOGOM“!

-          Iako je zanemariv broj onih koji su Bogu, svom selu i svojoj župi okrenuli leđa, uskratili svoj dar, (oko četrdesetak obitelji) ipak mi je žao zbog toga. Propustili su priliku za sebe, svoje obitelji i svoju budućnost, uložiti u Božje dionice koje nikada ne mogu izgubiti. Njihova imena i imena svih darovatelja upisani su u župnu kroniku pa kad jednoga dana vaši unuci i praunuci budu čitali neka znaju kakvi su im bili njihovi očevi, djedovi i pradjedovi. Ja se ipak nadam da će im dragi Bog biti milostiv kad jednog dana po završetku ovozemaljskoga života ostave sve i nađu se pred njim, oči u oči.Imaju vrmena smisliti što će reći Bogu zašto nisu pomogli da se On nastani u njihovome selu. Bogu hvala, i bez njihove pomoći odrađeno je sve ono što je trebalo odraditi, Bogu na slavu, a ovom selu, ovoj župi i svima vama i svim budućim generacijama, na ponos i diku, a duhovna korist je samo dragom Bogu znana.

-          Hvala i našim dragim prijateljima – dobročiniteljima sa strane koji su se pridružili svojim darovima i pomogli naša nastojanja.  Koliko god je bila velika pomoć njihova svaka marka, još više je vrijedilo i davalo snagu, kad čovjek vidi da nije sam i osjeti tu veliku ljubav koju su nam toliki iskazivali i darovali.Hvala im, dragi Bog im svima uzvratio svojim blagoslovom.

-          JOŠ JEDNOM: HVALA SVIMA ZA SVE

     Poslije zahvale imam dvije želje usmjerene prema vama:

-          prva se odnosi na novog župnika vlč. Matiju mog dragog subrata i rođaka. Primite ga kao što ste primili mene. On to zaslužuje i neće vas iznevjeriti. Dobili ste usuđujem se reći najvrijednijeg svećenika u našoj nadbiskupiji koji je učinio puni više i od mene. I meni je    neobično drago  da upravo on dolazi jer on će biti ta nadgradnja na sve do sada učinjneo. Ne bi valjalo da bude moja kopija jer on je Matije,a ne Pavo. Vi imate vlastitu djecu pa ni jedno nije isto, kako bi onda paroci bili isti. Znam u početku tražit ćete i najmanju sitnicu, pa tražili ste je i meni kad sam tek došo, a vidijet ćete poslije kad se naviknete. Pitajte njegove dosadašnje župljane tko je najbolji parok, pa ćete vidjeti da će vam reći vlč. Matija. Otvorite njihovu župnu stranicu " Lug – Branković“ pa ćete vidjeti što o njemu misle i kako su ga ispratili. Isitina, bit će malo strožiji  ali ja bi mu to i savjetovao,  jer to je sad i potrebno, nije bilo dobro ni ovako kako sam ja popuštao.

-          Moja druga želja je da ako me primite, i ako ćete mi dozvoliti, jednog dana, nije bitno kad i gdje budem umro, želim se ukopati u vaše groblje svetoga Ante. Iz ove crkve krenuti na vječno počivalište, da zajedno s vama, svojim dragim  župljanima čekam svoje uskrsnuće.

-          Tamo neće biti ni rastanka ni premještaja. Bit ćemo zajedno s Božjom pomoći.

Svom dragom nasljedniku vlč. Matiji, rekao bih onu pjesničku: GDJE JA STADOH TI PRODUŽI!

Njega i sve vas, moje dosadašnje župljane, neka svojim blagoslovom prati svemogući i dobri Bog, a i mene neka ne zaboravi. Amen! TAKO NEKA BUDE!

KRŠTEN MARIN ŠOKČEVIĆ MARIA

 

Nakon nekoliko žalosni evo u našoj župi i

jedna radosna svijest. Danas se krstio Marin

Šokčević sin Maria i Marice r. marjančić...

 

pročitaj više .....

UMRLA JELA LUKAČ MATIJA

 

Nakon duge bolesti našu Župnu zajednicu

napustila je Jela Lukač žena Matija...

 

pročitaj više.....

UMRLA IVKA MARIĆ MARKA

 

Nakon duge i teške bolesti, našu Župnu

zajednicu napustila je Ivka Marić Marka.

 

  pročitaj više .....

UMRO ANDRIJA ĆULAP MARGETIN

 

U nedjelju ujutro, samo nakon dva zjedna

od smrti njegove supruge  Pavice,

našu Župnu zajednicu napustio je

Andrija ćulap Margetin

   pročitaj više .....

KRŠTEN ANTO ĆULAP MARKA

 

Sretni roditelji Marka ćulap + Ante i

njegova supruga Ivana krstili su

svog sina Antu ..

 

    pročitaj više......

KRŠTEN LUKA DAIDŽIĆ

 

Sreni roditelji Željko Daidžić Ilije i

njegova supruga Tamara r. Vukadinović

krstili su svog sina Luku.....

 

pročitaj više ....

UMRLA PAVICA ĆULAP žena ANDRIJE

 

Sasvim iznenada, nakon kraće bolesti

našu Župni zajednicu napustila je

Pavica Ćulap žena Andrije.....

 

pročitaj više.....

Krštenje Jakova Pejaković

 

Nakon skoro šest mjeseci ove godine

u našoj župi imali smo prvo krštenje.

Kršten je Jakov Pejaković sin Petra,

 

 

    pročitaj više .......

 

UMRO PAVO ĆULAP MIJIN

 

U subotu, 15.06. 2013 godine

 

našu Župnu zajednicu napustio je

 

iznenada naš župljanin

 

Pavo Ćialap + Mije

      pročitaj više.........

 


Amparo Medina, bivša revolucionarka

i dužnosnica UN-a:

"Moj posao je bio uništiti vjeru katolicizma"

 

6. lipnja 2013.

 

Sve je počelo kada ju je policija prostrijelila za vrijeme nemirnih prosvjeda. Nakon što se probudila u bolnici odlučuje radikalno promijeniti vlastiti život. Čini zaokret od 180 stupnjeva, ostavlja po strani svoj politički servilizam i grješan život te se posvećuje traženju istinskog dobra za žene i djecu.

           pročitaj više......

 

 

UMRO ILIJA PEJAKOVIĆ

 

Sasvim iznenada, našu Župnu zajednicu,

napustio je naš župljanin

Ilija Pejaković + Petra.

 

    pročitaj više .....

 

POBUNA U NOVOM SELU

 

Dana, 10.06.2013 godine u Župnom uredu održana je sjednica proširenog Vjeća M.Z Novo Selo na koojoj su bili prisutni i općinski zastupnici našega sela. Razlog dugog i konstruktivnog sastanka je “VAĐENJE I PREVOZ ŠLJUNKA” za nasipanje auto puta. Kako sada stvari stoje situacija nije nikako dobra zato su mještani istjerali koncesionara koji je došao praviti trasu za izvoz šljunka. Dogovoreno je slijedeće:

ZAPISNIK SA PROŠIRENOG SASTANKA MJESNOG VIJEĆA MZ NOVOG SELA

Dana 10.06.2013. godine održan je prošireni sastanak Savjeta Mjesne zajednice uz prisustvo općonskih vijećnika, na kojem su uz konstruktivnu raspravu doneseni određeni zaključci:

1. Predlaže se obustava svih radova uz ovako nedefinirane i nejasne elaborate od strane izvođača radova.

2. Uz konzultacije sa moguće oštećenim privatnim osobama i određeno obeštećenje navedenih, te dodatnu naknadu za Mjesnu zajednicu, mogu biti osnova da se problem riješi na obostrano zadovoljstvo.

3. Zadužuje se Operativni tim Savjeta Mjesne zajednice sa pet vijećnika Općinskog vijeća Odžak da žurno uradi i otkloni sve najasnoće i sumnje kako bi se eksploatacija i izvoz obavili neometano.

Traži se pojašnjenje i definiranje korita rijeke Bosne jer prijeti velika opasnost za zemlju i mještane našega sela.

 

Novo Selo, 10.06.2013

 

Operativni tim:

Tomo Jurkić Matija, predsjednik

Juro Udovčić Ante

Stipo Iličević Mije

Stipo Udovčić Jure

Pero Radić Jure

Jakov Ivanković Ive

Mijo Barukčić Ive

Mato Senić Tome

Jurica Majić Ive

Anto Iličević Mije

 

PRVA PRIČEST 2013

 

Župnik: Braćo i sestre, dragi roditelji naših prvopričesnika, danas vam se obraćam s posebnom radošću. Jer danas je slavlje Prve sv.pričesti. Dakle, naši maleni – njih dvanaestero – danas će prvi put pristupiti stolu Gospodnjem, prvi put će njihovo mlado srce i duša ugostiti samoga Boga, stvoritelja neba i zemlje. Ovo je dan radosti za sve vas, ali i za cijelu našu župnu zajednicu. Vas dragi prvopričesnici pozivam da se veselo i zahvalno odazovete jer sam Gospodin Bog vas zove, zove i čeka vaš odaziv. Neka pristupe:

 pročitaj više......

UMRO ANTO MAJIĆ (Marić) Mate

 

Nakon duže i teške bolesti našu

Župnu zajdenicu napustio je naš

župljanin Anto Majić (Marić) Mate...

 

pročitaj više .....

 

 

               6.BALEGOVAČKE LJETNE IGRE - 2013
         Pod pokroviteljstvom Mjesne zjaednice Novo Selo
                  i župe svetog Petra i Pavla
                         RASPORED

                 POČETAK NEDJELJA 28.07.2013

 

       pročitaj više.....

 UMRLA KAJA IVANČIĆ JURE

 

  Sasvim iznenada našu Župnu

  zajednicu napustila je Kaja

  Ivančić,žena Jure ...

 

    pročitaj više....

 

SVIM MAJKAMA, NA POSEBAN NAČIN

PRIPADNICAMA NAŠE ŽUPE

ŽELIM SRETAN „MAJČIN DAN

NIKO NE ZNA KAO MAJKA NI DA VOLI NI DA BRINE.

Dugo u noć, u zimsku gluhu noć
Moja mati bijelo platno tka.
Njen pognuti lik i prosijede njene kose
Odavna je ve
ć zališe suzama.“
                 spjevao je Dragutin Tadijanovi
ć

MJESEC SVIBANJ

 

Sve što imaš, posveti Gospi

 

Uvijek sam sretan kad ljudima govorim lijepe riječi, a tako se ružno osjećam kad govorim protiv nekoga, kad nekoga nepravedno kritiziram. Time se razara mozak, prijatelji dragi, na taj način razaraju se stanice tijela. Ne isplati se biti takav! Zato vas večeras molim, zavolite sebe. Imate samo sebe i ako sebe ne volite, pitam se koga ćete voljeti. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe! A kad sebe ne voliš, zato nam je tako loše. 

             pročitaj više ......

25.Travnja 2013.

 

Sveti Marko, evanđelist naš zaštitnik

 

O životu svetoga Marka ne znamo mnogo. Ono najznačajnije o njemu govori nam zapravo njegovo evanđelje. Kad kažemo o njemu, ne mislimo na određene biografske podatke, već o njemu kao piscu Evanđelja.

 

     pročitaj više ....

 

Sveti Marko zaštitnik našega sela.

Blagoslov polja i sveta misa u 11 sati pred kapelom sv. Marka.

Blagoslov će obaviti i misu predslaviti preč. Luka Kesedžić

zajedno sa mjesnim župnikom.

Molimo po rukama sv . Marka obilje milosti i blagoslova Božjega

za naš trud i rad.

Kako prepoznati budućeg          supružnika? 

Kako ćemo znati da je to „ona prava” kad se pojavi? Nema jamstva, nema pouzdanih pravila. Uvijek postoji rizik. Ali evo nekoliko znakova…

 

         pročitaj više.....

NADOLAZEĆA DOGAĐANJA U NAŠOJ ŽUPI

 

25.04.2013 - četvrtak – sv. Marko

                    Blagoslov polja

01.05.2013 – srijeda  - svibanjske pobožnosti

                    Svaki dan kroz cijeli svibanj

19.05.2013 – nedjelja - sv. Misa kod spomenika

                  Za sve poginule u II svjetskom ratu

26.05.2013 – nedjelja - Sv. Misa u Burića štali u Garevcu

                    Za sve zatočene i poubijane

02.06.2013 – nedjelja - Prva PRIČEST u našoj župi

                    11 sati po pučkom Misom

07.06.2013 – petak - Presveto Srce Isusovo

                    Zavjetni dan naše župe

23.06.2013 – nedjelja - Dječji festival PJESME i ŠARGIJE

                     Na školskom igralištu izvodi naš

                     KUD fra Ivo Šimić

29.06.2013 – subota – sv. Petar i Pavao naši zaštitnici.

                     Sv. Misu predslavi fra Blažan Lipovac

                                              

                                                   vlč. Pavo,župnik

 

UMRLA RUŽICA MARTINOVIĆ MARKA

 

Nakon duge i vrlo teške bolesti umrla je

najteža bolesnica naše župe, Ružica

Martinović Marka. Uz sve moguće bolesti

koje je bolovala Ružica je svooj mladi život

završila kao slijepa osoba....

  pročitaj više ..

 

 

HOK BALEGOVAC UŠAO U PRVI LIGU

 

 

Na dvodnevnom turniru u Bihaću 6 i 7 travnja 2013 godine

sastali su se prvaci regija i borili se svak sa svakim za ulazak u

Prvu ligu federacije. HOK BALEGOVAC  je ponovno prvoliagaš ..

  pročitaj više ....


Molitva 5 prstiju
(Sastavio ju je papa Franjo dok je još bio argentinski biskup)
1. Palac ti je najbliži prst, tako od njega počni moliti za one koji su ti najbliži. Njih se najlakše sjetiti. Moliti za one koje volimo''slatka je zadaća''.
2.Slijedeći prst je kažiprst. Moli za one koji poučavaju, odgajaju i liječe. Njima je potrebna podrška i mudrost u vođenju drugih pravim putem. Sačuvaj ih u svojim molitvama.

3. Treći prst je najveći. Podsjeća nas na naše vođe, naše vladajuće, one koji imaju ovlasti. Njima je potrebno Božje vodstvo.
4. Slijedeći prst je prstenjak. Iznenađujuće, ovaj prst se pokazao najosjetljivijim. On nas podsjeća da molimo za nemoćne, bolesne i opterećene problemima. Potrebna im je tvoja molitva.
5. I na koncu, preostao nam je mali prst, najmanji od sviju. Mali prst, morao bi te podsjetiti da moliš za sebe. Kad završiš s molitvom za prve četiri grupe, sagledat ćeš pravilnije svoje potrebe i bit ćeš pripravan učinkovitije moliti za sebe.
Amen.

I dok se u medijima vode rasprave o tome tko bi mogao biti iduća papa, društvenim mrežama proširila se fotografija za koju se tvrdi da je nastala neposredno nakon što je papa objavio ostavku. Na njoj se vidi munja koja udara direktno u vrh kupole bazilike Sv. Petra. Fotografiju je objavio AFP.

28. veljače PAPA PODNOSI OSTAVKU

"Draga braćo, sazvao sam vas na ovaj konzistorij ne samo zbog triju kanonizacija, već i zato da vam priopćim jednu veoma važnu odluku za život Crkve. Nakon što sam se više put preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu. Veoma sam svjestan da se tu službu, zbog njezine duhovne naravi, mora obnašati ne samo djelima i riječima, već ništa manje patnjom i molitvom. No, u današnjem svijetu, izloženom brzim promjenama i potresanom veoma važnim pitanjima za život vjere, za upravljanje lađom svetog Petra i naviještanje evanđelja potrebni su također tjelesna i duševna snaga, koja se, posljednjih mjeseci, kod mene smanjila tako da moram priznati da nisam više sposoban dobro vršiti povjerenu mi službu. Zbog toga, duboko svjestan težine ovoga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013., u 20 sati, stolica Svetog Petra biti upražnjena i morat će se sazvati - od strane onih kojima je to zadaća - konklave za izbor novog Pape. Draga braćo, zahvaljujem vam od sveg srca za svu ljubav i rad kojima ste sa mnom nosili teret moje službe i molim oproštenje za sve moje pogreške. Povjerimo, sada, svetu Crkvu brizi Vrhovnog Pastira, Našega Gospodina Isusa Krista i zazovimo svetu Majku Mariju da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog Pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetu Crkvu Božju."
          Papa Beneditk XVI.

 

KARDINAL SODANO: ZVIJEZDA VAŠEG PONTIFIKATA SJAJITI ĆE UVIJEK MEĐU NAMA

"U Vašim riječima smo zapazili veliku ljubav koju ste nosili za svetu Božju Crkvu, za ovu Crkvu koju ste Vi toliko ljubili"

Nakon najave svog odreknuća od papinske službe pape Benedikta XVI., dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano obratio se Papi sljedećim riječima, objavio je Radio Vatikan:

Vaša Svetosti, ljubljeni i poštovani nasljedniče Petra, kao grom iz vedra neba, odjeknula je u ovoj dvorani Vaša dirljiva poruka. Slušali smo je sa osjećajem izgubljenosti, skoro sa nevjericom. U Vašim riječima smo zapazili veliku ljubav koju ste nosili za svetu Božju Crkvu, za ovu Crkvu koju ste Vi toliko ljubili. Dozvolite mi reći u ime ovog apostolske jezgre, kardinalskog zbora, u ime Vaših dragih suradnika, da smo Vam blizu više no ikad, kao što smo bili i tijekom ovih svijetlih osam godina pontifikata. Ako se dobro sjećam, 19. travnja 2005., na završetku konklava, upitao sam Vas, da, drhtavim glasom i sa moje strane, „Prihvaćaš li tvoj kanonski izbor za Vrhovnog Svećenika'“ i Vi niste oklijevali odgovoriti, iako sa drhtajem, rekavši da prihvaćate pouzdajući se u milost Gospodina i majčinski zagovor Marije, Majke Crkve. Kao Marija, toga dana Vi ste rekli svoje „da“ i započeli svjetleći pontifikat na tragu kontinuiteta, onog kontinuiteta o kojem ste Vi toliko govorili u povijesti Crkve, na tragu kontinuiteta Vaših 265 predšasnika na Petrovoj stolici tijekom 2000 godina povijesti. Od apostola Petra, poniznog ribara iz Galileje, do velikih papa prošlog stoljeća ,od svetog Pia X. do blaženog Ivana Pavla II. Sveti Oče, prije 28. veljače, kako ste Vi rekli, dana kada želite završiti s vašom papinskom službom koju ste vršili sa tolikom ljubavlju, sa velikom poniznošću, prije 28. veljače, imati ćemo načina da bolje izrazimo naše osjećaje. To će učiniti mnoštvo pastira i vjernika širom svijeta, mnogi ljudi dobre volje, zajedno s vlastima mnogih država. Imati ćemo radosnu prigodu ovaj mjesec čuti Vaš glas pastira već u srijedu na dan Pepelnice, pa u četvrtak sa klerom Rima, Angelusima preostalih nedjelja kao i generalnih audijencija. Dakle, biti će još mnogo prigoda čuti Vaš očinski glas. Dakle, vaše poslanje se nastavlja. Vi ste rekli da ćete nam biti uvijek bliski sa svojim svjedočanstvom i molitvom. Zasigurno, zvijezde na nebu nastavljaju sjajiti i tako će uvijek sjajiti među nama zvijezda Vašeg pontifikata. Sveti Oče, uz Vas smo, blagoslovite nas. (kta/m.u.)

 


PIŠE TI TVOJA MAJKA

Drago dijete,


- Sada još nisam ostarila, a kada me

  budeš vidio takvu, budi strpljiv  sa

  mnom i pokušaj me razumjeti.....

  Prijatelju! Imaj strpljenja ovo

  pročitati do karaja kao što je moja i

  tvoja majka bila strpljiva s nama dok nas je odhranila....

        pročitaj više ......

      RODITELJI
          
           SVOJOJ DJECI

Podarili smo ti život,ali ga ne možemo živjeti umjesto tebe.
Učili smo te o mnogim stvarima,ali ih ne možemo naučiti umjesto tebe.
Možemo ti dati smjernice za život, ali te ne možemo voditi po svim putovima.
Možemo ti dopustiti slobodu,ali ne možemo odgovarati za tvoje odluke.
Možemo ići zajedno u crkvu,ali od tebe ne možemo "napraviti" vjernika.
Možemo te naučiti razlikovati dobro i zlo, ali ne možemo odlučivati umjesto tebe.
Možemo te savjetovati,ali ne možemo umjesto tebe savjete prihvatiti.
Možemo te ljubiti, ali te ne možemo prisiliti da ljubav i prihvatiš.
Možemo te naučiti dijeliti,ali ne možemo od tebe stvoriti nesebičnjaka.
Možemo te naučiti poštovanju,ali te ne možemo prisiliti da poštovanje i pokazuješ.
Možemo te upozoravati glede prijatelja,ali ih ne možemo izabrati umjesto tebe.
Možemo te naučiti o zakonima življenja,ali ne možemo ti osigurati ugled.
Možemo ti govoriti o opasnosti alkohola i droge,ali ne možemo reći ne umjesto tebe.
Možemo ti pokazati više ciljeve u životu,ali ih ne možemo doseći umjesto tebe.
Možemo te učiti prijaznosti,ali te ne možemo prisiliti da budeš ljubazan prema drugima.
Možemo ti reći što je to grijeh,ali te ne možemo prisiliti da kroz život hodaš s Bogom.
Možemo te naučiti pošteno živjeti,ali ti ne možemo dati vječnog života.!!!

    UMRO IVO BABIĆ MIJATA

 

Sasvim iznenada našu Župnu zajednicu

napustio je Ivo Babić Mijata na putu

do bolnice u Orašju....

 

    prošitaj više....

Mladež 2012, Novo Selo Balegovac
Mladež 2012, Novo Selo Balegovac

Statistike

 

Statistički podatci za 2012. godinu mogu se pogledati pod STATISTIKE ili klikom ovdje.

 

11.01.2013.

 

KRŠTENA MARIJA GRGIĆ DRAGANA

 

U nedjelju, na blagdan sv. Obitelji bračni

par Ana i Dragan Čančar krstili su svoju

treću kćer kojoj su dali ime Marija ...

 

    pročitaj više.....

KRŠTENA MATEA MARIĆ Jurice

 

Mladi bračni pari naše župe

Marijana i Jurica Marić u subotu,

29.12.2012 godine, krstili su svoje

prvo dijete malu Mateu ....

 

 

     pročitaj više ....

Kršteni BLIZANCI

 

MIHAEL i PETAR Agatić

 

Po drugi puta u kratkoj povijesti

naše župne zajednice kršteni su

blizanci, Mihael i Petar Agatić.

Ovaj mladi bračni par u godini

dana braka darovali su nam tri

mlada člana...

   pročitaj više.....

Jakoooo dobrooooo!!!

Mladi bračni par se uselio u tek kupljenu kuću. Sljedećeg jutra, dok su doručkovali, žena kroz prozor ugleda susjedu kako vješa veš na svom balkonu.

“Kako joj je zmazan veš!”, prokomentirala je žena i nastavila „Ne mogu vjerovati. Izgleda kao da ga nije ni oprala. Možda koristi krivi prašak za veš? A možda i ne zna pravilno kristiti vešmašinu? Kakva je to žena? Jadnica.”

Muž je šutke prešao prek...o ženinih komentara i pravio se da ga to ne zanima. Ali svaki put kad je susjeda rasprostirala veš dase suši žena bi davala jedne te iste komentare. Naizmjence naglašavajući čuđenje, osudu i žaljenje. I tako je bilo dan za danom, jer je susjeda svaki dan prala veš.

Mjesec dana kasnije veš od susjede je postao bijeli kao snijeg. Žena je sa čuđenjem gledala preobrazbu. Kako li je samo preko noći naučila pravilno prati veš, pitala se u sebi.

Žena kaže mužu: “Pogledaj, ova naša susjeda je konačno naučila kako se pravilo pere veš. Tko li ju je samo naučio?”

Muž odgovori: “Nitko je nije naučio. Ja sam samo oprao naše prozore.”

UMRO BONO ĐOJIĆ + Ilije

 

Nakon teške bolesti u švicarskoj

bolnici  svoj životni vijek završio je

naš župljanin Bono Đojić + Ilije...

 

      pročitaj više .....

 

 

KRŠTEN MATO KATIĆ ANTE

 

Mladi bračni par naše Župne zajednice

Anto Katić i Vera r. Marić krstili su

svog prvog sina Matu. Budući da je

Gospodin Bog prije godinu dana pozvao

sebi staroga Matu, novokrštenik je dobio

ime Mato, ali u spomen na djeda zvat

će se MATA!Sretnim roditeljima od sveg

srca čestitamo.

              pročitaj više .....

 

KRŠTEN MARKO MARIĆ PERICE

 

Nakon dužeg vrmena u našoj

župi kršten je Marko Marić. On je

prvo dijete Perice Marić i Blaženke r. Mrvelj

 

 pročitaj više ....

MATICA KRŠTENIH

             

                  NAŠE ŽUPE

 

           2001 - 2012

 

Mnogo je stvari i činjenica koje nisu zapisane u dugoj povijesti ovoga sela. Držeći se one narodne: Što nije zapisano to je i zaboravljeno, koliko je moguće pokušavam kao župnik ispraviti taj propust u povijesti naše mlade župe. Da bi se imalo barem donekle uvid u protekla zbivanja dobro je što je moguće više staviti sve to na jedno mjesto. Evo prijepis Matice krštenih!

Po godinama rođeno:

-          2001 – 20                           2007 - 21

-          2002 – 22                           2008 -  7

-          2003 – 17                           2009 - 14

-          2004 – 11                           2010 - 13

-          2005 – 11                           2011 -   5                      

-          2006 - 15                            2012 -   5    

 

Ukupno kršteno od postanka župe   161

P.s.To su djeca koja su krštena u župi ili su roditelji

     donijeli krsne listove iz drugih mjesta. Na žalost

     mnogo je onih koji su krstili a nisu javili u matičnu župu.

 

    pročitaj više....

NIK VUJIČIĆ   - ČUDO OD ČOVJEKA

 

Dragi prijatelji!

 

Evo, pred vama je kratka dirljiva autobiografija čovjeka rođenog bez ruku i nogu koja će, siguran sam promijeniti vaš život!! Nevjerojatna priča koja će vas dirnuti i istinski nadahnuti da živite život bez ograničenja i stresa! Naš glavni junak Nik Vujičić u autobiografiji iskreno progovara o svim poteškoćama s kojima su se morali suočiti on i njegova obitelj, te kako je, unatoč svoj boli i poniženjima, uspio nadići svoj hendikep i ostvariti ne samo samostalan nego i ispunjen, usuđujem se reći veličanstven živo.

                     pročitaj više .....