Uskrsni blagoslov jela

         NOVO SELO- BALEGOVAC

                                           2012

 

Uskrsli Gospodin, koga su učenici prepoznali u lomljenju kruha, neka u ovom času bude sa svima vama!

- I s duhom tvojim!

 

Braćo i sestre! Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Počelo je sveto proljeće. Zato nam od sada valja živjeti novim životom. Od tada nas svaki objed podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na onu ljubav koju je Krist pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina.

Pošto smo po svetim sakramentima Krštenja, Pomirenja i Euharsitije s Kristom uskrsnuli na novi život, neka nam ovaj blagoslov jela bude znak tog novog života, da u blagovanju te blagoslovljene hrane, u zajedništvu i ljubavi obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi! Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Gospodin s vama! - I s duhom tvojim!

 

Poslušajte riječi svetog Evanđelja po Luki!

 

Kada dođe čas, sjede Isus za stol i apostoli s njime. I reče im:»Svom sam dušom čeznuo ovu Pashu blagovati s vama prije svoje muke. Jer kažem vam, neću je više blagovati dok se ona ne završi u kraljevstvu Božjem.»

I uze čašu, zahvali, razlomi i dade im govoreći:»Ovo je tijelo moje, koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen.» Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći:»Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva»! Riječ je Gospodnja!

 

Trpezu preda mnom prostireš Gospodine!

 

Gospodin je pastir moj, ni u čemu ja ne oskudijevam;

Na poljanama zelenim on mi daje osmora.

Na vrutke me tihane vodi, i krijepi dušu moju!

             …………………………………………..

Stazama pravim on me upravlja radi imena svojega.

Pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim, jer ti si

sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni!

             ………………………………………..

Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim.

Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva.

           ……………………………………..

Dobrota i milost pratit će mene, sve dane života moga,

U Gospodnjem ću domu prebivati kroz dane mnoge!

 

Braćo i sestre!

 

Svako jelo, svaki objed, je veliki dar dobroga Boga svakome čovjeku! To je veliki dar ljubavi Stvoritelja prema njegovu stvorenju! To je dar neba svoj našoj zemlji! To je poseban blagoslov Božji. Kruna svega čovjekova rada. Blagoslov njegovih žuljavih ruku, njegova truda i napora.

Zar je onda čudo što Gospodin naš Isus Krist na Veliki četvrtak upravo blagovanje – to jest Posljednju večeru stavlja kao temelj svog budućeg uskrsnuća. Slaveći staru Pashu izlaska i pobjede, ustanovio je novu Pashu svoga tijela i krvi pod prilikama kruha i vina i dao svojim učenicima da jedu i piju!

Ovo najuzvišenije jelo ta «euharistijska gozba» od punine svoje milosti i svoga blagoslova prelijeva jedan dio na svako jelo koje se blaguje uz molitvu i zahvaljivanje. Zato ćemo sada zazvati blagoslov Božji, blagoslov uskrsloga Krista!

 

Pomolimo se: Slaveći smrt i uskrsnuće Kristovo, pomolimo se, braćo i sestre, Bogu Ocu svemogućemu da ovaj Uskrs bude na spasenje nama i svemu svijetu te recimo zajedno – Gospodine usliši nas!

 

Bože, ti si nas po smrti i uskrsnuću Kristovu otkupio i okupio u svoju Crkvu: daj da živimo kao jedna obitelj u tvojoj ljubavi i slozi, molimo te!

 

Ti si nas po otajstvima krštenja, potvrde i Euharistije uskrisio zajedno s Kristom: ne dopusti da nas ikada nadvlada grijeh koji smrt nosi, molimo te!

 

Ti nas po slavljenju Uskrsa svake godine obnavljaš u milosti posinjenja: daj da cijele godine živimo kao novi ljudi, molimo te!

 

Ti nas obilno darivaš hranom svoga tijela i krvi, za okrepu naše duše i tijela: ne uskrati nam nikada te hrane, molimo te!

 

Ti si po svome Sinu čudesno hranio gladne i pojio žedne: danas te molimo daj nam darežljivo srce da rado dijelimo i uvijek pomažemo onima koji su u potrebi, molimo te!

 

Dobri Bože! Molimo te za nas i za naše obitelji. Daj da u njima vlada ljubav, dobrota, darežljivost, međusobno razumijevanje i pomoć. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

 

A sada zazovimo blagoslov Božji!

 

Pomolimo se! Svemogući i vječni Bože! Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju i blagovanju kruha. Danas te molimo izlij svoj blagoslov na ovu hranu, kruh, meso, sir, jaja i sve što smo pripremili za uskrsno blagovanje. Daj da i mi koji je budemo blagovali s vjerom susrećemo tvog uskrslog Sina, te po njemu i sami dostignemo slavu vlastitog uskrsnuća. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

 

Po smrti i uskrsnuću svoga Sina ispunio vas Gospodin radošću otkupljenja – Amen!

Dao vam da obilujete plodovima svoga rada – Amen!

Obdario vas međusobnom ljubavlju i milosrđem prema potrebnima – Amen!

Blagoslovio vas svemogući + Bog, + Otac, + Sin i Duh Sveti

 

 

Novo Selo – USKRS 2012 – godine

 

                                           Vlč. Pavao Brajinović,župnik