Zvona naše crkve

U nedjelju 11.08.2002 godine bio je tradicionalni memorijalni nogometni turnir na kome su između ostalog učestvovale i tri ekipe iz našega sela. Između jedanaest ekipa prvo mjesto osvojila je naša ekipa iz Tizina koju je vodio Anto Grgić Pere. Po završetku turnira skupa sa igračima pozvao me i predao mi kovertu u kojoj je bila prva nagrada turnira (800 KM) riječima: ''Ovo neka budu prvi novci za naše zvono koje će biti posvećeno našim ''palim braniteljima''. Isto je učinila i naša druga ekipa koja je osvojila drugo mjesto i darovala 500 KM.


Tri dana poslije, na odbojkaškom turniru kod Kvikija '' Velika Gospa'' 14.08.2002 godine naša ekipa je također osvojila prvo mjesto i na istu nakanu darovala 200 KM.

Vrijednost tih darova je tim veća što je inicijativa potekla od samih igrača, sjećajući se svojih poginulih prijatelja koji su prije rata i sami bili sudionici ovakvih takmičenja .....


Za mene je to bio veliki signal za početak velike akcije koja se nalazi pred nama. Po završetku godišnjih odmora u nedjelju,15.09.2002 zamolio sam kućedomaćine da dođu na jednu čašicu ispred župne kuće. Tornjevi su gotovi, malo smo se odmorili, trebamo se dogovoriti za nabavku zvona - rekao sam u župnim oglasima..


Dok sam se raspremio u sakristiji i izašao van u općem komešanju rekoše mi: '' Paroče, ponesi rakiju da zalijemo, odluka je pala, sve je dogovoreno. Kreće akcija '' KILOGRAM ZVONAPO OSOBI'', evo mi smo počeli već kupiti novce, daj bilježnicu ......


Već sutra dan uspostavljen je kontakt s gospodinom Bosiljom iz Novog Marofa koji je predstavnike firme Grassmayr iz Inssbrucka u Austriji za Hrvatsku i BiH...! Sve je brzo bilo gotovo, jer je sve već bilo dogovoreno još prije tri mjeseca kada sam išao po satove za tornjeve. Bio sam kratak. Rekao sam mu: '' Dogovor je postignut, možete krenuti u akciju kako smo se dogovorili'' ....


Rečeno, učinjeno. Slijedeće nedjelje sam rekao u crkvi da su zvona naručena:

21.10. 2002. pozvan sam za blagoslov zvona jer taj dan se izlijevaju. Da bi se to ostvarilo potrebno je bilo uplatiti trećinu potrebnog novca, što je i učinjeno bez problema.

24.10. 2002. zvona su dovezena.

11.12.2002. su prvi puta prozvonila u 16 sati;

Uz spomenutog gospodina Ivana Bosilja mnogo mi je pomogao vlč. gosp. dr. Petar Babić rodom iz Pruda koji je u Inssbrucku na službi za naše radnike.


Podaci o zvonima

Proizvođač: - Grassmayr - Inssbruck , Austrija

Kategorija: - Srednja skupina, tip. GLORIJA

Broj zvona: 3 komada

Ukupna težina zvona: 1.180 kg

Ukupna vrijednost samo zvona: 22.500 EURA ili 45.000 KM

Izlijevana: 21.10.2002 godine

Dovezena: 15.11. 2002. godine

Prvi put zazvonila: 11.12.2002. godine u 16 sati


Osobine zvona:

1. Posvećeno: U čast sv. Petra i Pavla, zaštitnicima naše župe;
Ton zvona - gis - as - 1

Obim zvona - 96 cm
Težina zvona - 548 kg.

2. Posvećeno: U čast našim palim braniteljima
Ton zvona - ais - b - 1

Obim zvona - 86 cm
Težina zvona - 378 kg

Na njemu je natpis: Navi'k živi ki zgine pošteno (iz govora Petra Zrinjskog).

Ispod toga ugravirana su imena naših 18 poginulih branitelja u ovom domovinskom ratu.:
Anto Čančar
Marko Ćulap

Mijo Đojić

Nikola Đojić

Ivica Grgić

Zvonko Jurkić

Marko Jurkić

Mika Jurkić

Jozo Kovačević

Ivo Lukač

Stjepo Lukač

Marko Protrkić

Pejo Pejaković

Mijo Senjić

Darko Stažić

Vinko Udovičić

Ilija Udovičić

Nediljko Zeba


3. Posvećeno: U čast sv. Marka, zaštitnika našega sela
Ton zvona - cis - des - 2

Obim zvona - 74 cm
Težina zvona - 256 kg.
Na njemu je natpis: Sveti Marko, moli za nas

Blagoslov zvona obavljen: Nedjelja, 02.08.2003 godine

Blagoslov obavio: Vinko kardinal Puljić - nadbiskup Vrhbosanski


Kumovi zvona:

Sv. Petar i Pavao - Jozo i Pavica Ivančić

Palim braniteljima - Marica Protrkić , majka poginulog branitelja

Sveti Marko - Ilija Lukač Ive


Elektrifikacija zvona:

Željezna konstrukcija za zvona - 3 komada

Vrijednost materijala i radova: 9.700 EURA ili 19.400 KM

Izvođač radova: - Elektro Bosilj, Novi Marof, Hrvatska

Uređaj za automatiku u sakristiji: - ESCOT PUNTO 4

Zvonima se direktno upravlja iz Frankfurta ( kad je npr. mijenjanje vremena)


Zvona zvone redovno tri puta dnevno:

6 sati ujutro

12 sati u podne

Na večer se mijenja od 18 do 21 jedan, zavisno od godišnjeg doba.

P.s. - Uvijek zvoni veliko zvono 2 minute.

na večer kad završi veliko, uključuje se srednje (palih branitelja) koje također zvoni dvije minute. Dakle, usta naših branitelja su zanijemila, ali zvuk njihova zvona svaku večer javlja da su oni živi. Tako se potvrdila istinitost natpisa: ''NAVIK ŽIVI K' IZGINE POŠTENO''!

10.06.2002. godine « stigli satovi « Kako su tornjevi rasli tako iz dana u dan povećavale su se razne potrebe kako bi sve bilo pripremljeno da majstori ne čekaju. Tako smo krenuli u akciju «nabavke satova». Budući da sam već imao određenog iskustva iz svoje bivše župe Prud obratio sam se gospodinu Ivanu Bosilju iz Novog Marofa koji je predstavnik firme Grasmayr iz Inssbrucka. Zbog naše ranije suradnje i prijateljstva rekao mi je odmah: « tri kupi četvrti dajem gratis» što smo mi objeručke prihvatili.

Zastupništvo: Elektro Bosilj Novo Marof, Hrvatska

Proizvođač: - Grassmayr - Inssbruck, Austrija

Broj satova: 4

Pojedinačna cijena sata: - 850 EURA ili 1.700 KM

Ukupna cijena 2.550 EURA ili 5.100 KM sa prijevozom i ostalim dažbinama.

 

 

Dobro je da se zna:

Firma Grassmayr koja izlijeva zvona stara je petsto godina. I stalno je u istom vlasništvu. I prelazi sa oca na sina. Ono što je mercedes z u autoindustriji, to je Grassmayr u izlijenanju zvona.

Ako vam se nekada pruži prilika da možete prisustvovati izlijevanju zvona, nemojte je propustiti jer to je nezaboravan događaj. To je prava svečanost.

Najveće zvono na svijetu je teško 200 tona. Nalazi se u Rusiji. Nikada nije zazvonilo jer ne nema takvog postolja gdje bi se moglo smjestiti. Naručila ga je ruska carica Katarina Velika.. Kada je veliki požar zahvatio jednu crkvu ona se srušila na to zvono i od velike temperature ono je puklo. Otpao je jedan komadić kao kad se reže torta. Evo, neka se zna, taj mali komadić je težak 12 tona. Drago mi je dam imao čast vidjeti to zvono i taj mali komadić.

 

Župnik Pavo

 

Fotografije